V Beluši sa schyľuje k ostrému štrajku

Najprv sa musela strojárska firma Booster Precision Components v Beluši vysporiadať s pandémiou, od štvrtka chcú do ostrého štrajku vstúpiť jej zamestnanci.

09.06.2021 09:00
Beluša, štrajk Foto: ,
Spustenie ostrého štrajku ohlásili odborári pred asi tromi desiatkami zamestnancov.
debata (13)

Viedla k tomu patová situácia medzi zamestnávateľom a odborármi. Firma tvrdí, že štrajk môže mať dosah na ďalšie objednávky. V podniku pracuje 212 ľudí na trvalý pracovný pomer.

Spustenie ostrého štrajku ohlásili odborári v podniku na výrobu komponentov do turbodúchadiel do áut v utorok pred asi tromi desiatkami zamestnancov. Odhlasovali si ho ešte minulý týždeň. Nespokojní boli najmä pracovníci vo výrobe, ktorým vedenie najvýraznejšie siahlo na platy. Odborári hovoria, že prišli priemerne o 170 eur mesačne. Zamestnanci kritizovali, že firma zmeny neodkomunikovala. Až pri výplate zistili, že prišli o niektoré bonusy.

VIDEO: Odborári ohlásili štrajk.

Video

Niekoľko pracovníkov z výroby sa zhodlo, že ak by ich o plánovaných zmenách zamestnávateľ informoval a situáciu sa im pokúsili vysvetliť, možno by bola nálada vo firme iná.

Podporiť ich prišli aj kolegovia z montáže. „My nemáme také príplatky ako ľudia vo výrobe, no aj nám bola nejaká suma krátená, minimálne 80 eur. Zobrali nám osobnostné odmeny, znížená bola variabilná zložka,“ spresnili. Ostrý štrajk sa má začať vo štvrtok o šiestej ráno. Štrajkujúci zo všetkých zmien sa majú stretnúť na parkovisku pred firmou. Zamestnancov zastupuje Základná organizácia Odborového zväzu (OZ) KOVO Považské strojárne.

Partnerský vzťah

Šéf OZ KOVO Emil Machyna potvrdil, že do štvrtka je ešte stále čas na dohodu a štrajk nebude. Zamestnanci sú však podľa neho pripravení. „Som rád, že ľudia na Slovensku sú ochotní brániť sa. Inak sa ich životná úroveň nezmení,“ povedal s tým, že nie je možné, aby prípadné straty spoločnosti znášali zamestnanci.

Mzdy spoločnosti tvoria podľa jeho slov necelých 11 percent z celkových nákladov. „Ak by sme dnes zvyšovali mzdy o šesť percent, tak celkový náklad je 0,6 percenta… Nežiadame vysoké sumy, ktoré by zlikvidovali spoločnosť, ale žiadame ozaj partnerský vzťah k ľuďom,“ doplnil. Zamestnanci sa podľa jeho slov vzdali vlani niektorých benefitov.

„Súhlasili sme s tým, že sa nebudú navyšovať mzdy pre rok 2020 a ľudia sa zároveň vzdali 13. a 14. platu. To bol príspevok zamestnancov, aby firma v tých najťažších časoch prežila,“ spresnil Pavol Šujak, predseda Základnej organizácie Odborového zväzu OZ KOVO Považské strojárne.

Viac ako pol roka trvajúce kolektívne vyjednávanie neviedlo k dohode, a to ani po prizvaní sprostredkovateľa. Posledné stretnutie medzi zamestnávateľom a odborármi sa uskutočnilo len pred pár dňami. „Aj napriek veľkej snahe zamestnávateľa nájsť spoločné riešenie a kompromis nebola zo strany odborovej organizácie vôľa vypočuť si nový návrh zamestnávateľa,“ podotkol Rudolf Bernard Grijpma, výkonný riaditeľ a konateľ spoločnosti.

Odborári podľa neho trvali iba na svojom poslednom návrhu z polovice mája, ktorý je však pre zamestnávateľa neakceptovateľný. Machyna to potvrdil s tým, že v tomto štádiu, po odhlasovaní štrajku, už jednoducho od svojich požiadaviek ustúpiť nechcú. „Keď budeme štrajkovať, tak nebudeme žiadať iba šesť percent. Budeme žiadať viac vrátane kompenzácií ľudom, ktorí stratia peniaze počas štrajku,“ objasnil Machyna.

Najviac nočných v Európe

Firma Booster v Beluši dosiaľ s médiami nekomunikovala. Zdôvodňuje to tým, že „mala snahu riešiť kolektívne vyjednávanie iba medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľom“. Zo strany odborárov však podľa konateľa spoločnosti zaznelo viacero nepresných a zavádzajúcich informácií.

Nesúhlasí s tým, že by zamestnancom bola krátená výplata priemerne o 170 eur mesačne, a teda boli nedostatočne ohodnotení. „V rámci spoločnosti sa mzdy pohybujú minimálne na úrovni priemeru v danom regióne a sú vyššie ako v rámci celej Slovenskej republiky,“ doplnil Grijpma.

Odborári tvrdia, že zamestnanci prišli napríklad aj o rizikový príplatok za prácu v rizikovom prostredí. Ľudia vo výrobe sú vystavení najmä zvýšenému hluku a výparom z používaných olejov a emulzií. Booster pripomína, že rizikový príplatok nie je bonus ani dodatočná odmena. Rizikové príplatky musí poskytovať vo výške, ktorú stanovuje zákon.

„Zamestnávateľovi sa podarilo zlepšiť pracovné prostredie a procesy práce tak, že sa znížila rizikovosť práce, resp. pracovného prostredia,“ objasnil Grijpma. Dodal, že rizikovosť pracovného prostredia pominula a zamestnanec tak zo zákona nemá nárok na túto kompenzáciu. Pri otázke o úpravách sa oslovení ľudia z výroby iba pousmiali.

Machyna i Šujak oceňujú každé odstránené riziko. Podľa Šujaka nemuseli rizikový príplatok automaticky rušiť, ale presunúť v rámci inej zložky mzdy. „Nechceme, aby ľudia predávali svoje zdravie, ale aby mali slušné platy. Budeme tlačiť na to, aby mzdy rástli a riziko klesalo. Ľudia mnohokrát, keďže majú nízke príjmy, sú ochotní robiť rizikovú prácu, kde predávajú svoje zdravie. Máme najviac nočných zmien v Európe, ale aj nadčasov,“ reagoval Machyna.

Situácia môže mať podľa konateľa Booster Beluša negatívny vplyv na objednávky zo strany zákazníkov z dôvodu oneskorených dodávok. „V dôsledku štrajku môže spoločnosť prísť o objednávky, ktoré zabezpečia potenciálne navýšenie miezd zamestnancov v budúcnosti a môžu dokonca viesť aj k strate zamestnania,“ poukázal.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky kraj #Beluša