V Beluši štrajkujúci pritvrdili a blokujú kamióny. Do pondelka

Žiadny kamión dnu ani von - až do pondelkového rána. Štrajkujúci zamestnanci v Beluši zvyšujú s pomocou odborov tlak na svojho zamestnávateľa, strojársku spoločnosť Booster Precision Components. Vo štvrtok odmietli kompromisný návrh vedenia podniku ako neakceptovateľný a pristúpili k okupačnému štrajku.

10.06.2021 08:05 , aktualizované: 17:36
Beluša / Booster Precision Components / Foto:
Ostrý štrajk zamestnancov firmy Booster Precision Components z dôvodu sporu v kolektívnom vyjednávaní, 10. júna 2021 v Beluši
debata (142)

Pred fabrikou sa budú striedať dvoj- až trojčlenné hliadky, ktoré znemožnia dovoz materiálu a vývoz výrobkov. „Nepustíme absolútne žiadny kamión, ani von, ani dovnútra,“ priblížil šéf OZ KOVO Emil Machyna.

Vo štvrtok dopoludnia sa takto otočili dvaja vodiči. Kamióny prichádzajú do závodu každý deň. Ako to bude vyzerať počas nasledujúcich dní, nie je jasné. Možno ich firma odvolá, aby nechodili zbytočne. Pracujúcich však hliadky obmedzovať nebudú.

„Vieme, že si firma robila rezervy. My sme odhodlaní vydržať veľmi dlho, tak aby sme boli úspešní,“ dodal Machyna. Po rozhovoroch so zamestnancami hovorí, že nejde iba o otázku miezd, ale aj dlhodobého riadenia.

Atmosféra vo firme vraj nie je dobrá. V prípade, že nedôjde k dohode medzi zamestnávateľom a odborármi, okupačný štrajk bude trvať až do pondelkového rána, keď sa štrajkujúci opäť stretnú.

Do štrajku, ktorý sa začal vo štvrtok o šiestej ráno, sa zapojili najmä ľudia z výroby. Tí majú od februára tohto roku nižšiu výplatu priemerne o 170 eur. Výroba bola zrejme zastavená. Na dennú zmenu nastúpilo podľa odborárov len niekoľko agentúrnych pracovníkov. Po desiatej dopoludnia odišli odborári na stretnutie, ktoré inicioval manažment spoločnosti s cieľom ponúknuť kompromisný návrh. Zamestnancov zastupuje OZ KOVO Považské strojárne.

Video: Prvý deň ostrého štrajku v Beluši.

Video

Kompromis odmietli

„Zástupcovia odborárov poslali zamestnávateľovi hodinu pred naplánovaným stretnutím vypracované znenie dodatku č. 4 ku kolektívnej zmluve. Okrem pôvodných požiadaviek obsahoval aj niekoľko dodatočných požiadaviek, ktoré dovtedy neboli prezentované a neboli odôvodnené. Cez médiá komunikovali, že ich požiadavky budú každým dňom trvania štrajku narastať,“ uvádza sa v písomnom stanovisku Booster Beluša.

Podľa personálnej manažérky Mariany Juríkovej zamestnávateľ na dohodnutom stretnutí opakovane zhrnul aktuálnu situáciu spoločnosti a jej možnosti. Zároveň prezentoval posledný návrh, o ktorom bol pripravený diskutovať už na poslednom stretnutí pred štrajkom. Odborári vtedy odišli s tým, že zo svojich požiadaviek neustúpia. Svoj postoj nezmenili ani vo štvrtok.

„Keď sme odchádzali z posledného rokovania, jasne sme povedali, že keď sa začne štrajk, tak už z našich požiadaviek neustúpime,“ zopakoval Machyna. Kompromisný návrh zamestnávateľa nepovažuje za riešenie. „Síce dvíha mzdy, ale pokiaľ ide o 13. a 14. plat, je to viac-menej nedosiahnuteľné pre zložité kritériá. Navyše je to len 25 percent z toho, čo sme chceli,“ zdôvodnil Machyna.

V stanovisku firmy sa píše aj o marcovej odmene vo výške 75 percent v závislosti od výsledkov spoločnosti. „Zo strany odborárov nebol vykonaný žiadny krok umožňujúci uzatvorenie dohody,“ uvádza spoločnosť ďalej s tým, že firma je ohrozená, keďže zákazníci sa pokúsia nájsť si iných dodávateľov. Následkom toho bude podľa vedenia zatvorenie prevádzky.

„Som presvedčený, že keď sú dobrí ekonómovia a zrátajú si straty, ktoré vzniknú štrajkom a ktoré vzniknú navýšením miezd, tak pristúpia na naše požiadavky,“ pokračoval Machyna. Štrajk sa podľa neho nepreruší, kým sa nedohodnú a nebude podpísaná kolektívna zmluva. Štrajková pohotovosť bola vyhlásená 11. mája.

Zamestnanci požadujú rast základnej mzdy o šesť percent, vyplácanie motivačného bonusu aj po apríli 2021, jasné kritériá pre vyplatenie dovolenkovej a koncoročnej odmeny a pre vyplácanie variabilnej zložky mzdy. Zároveň chcú, aby kolektívna zmluva platila do marca nasledujúceho roka. Vlani sa vzdali navýšenia miezd a tiež 13. a 14. platu.

Zrušili aj autobusy

Štrajkujúci sa mali pôvodne stretnúť na parkovisku pri závode. Firma však večer pred štrajkom osadila pri vstupe na parkovisko zábrany a istý čas cez ne bezpečnostná služba nikoho nepúšťala.

„Báť sa vlastných ľudí je katastrofa. Málokde sa stáva, že by nedali priestor vlastným ľuďom urobiť takéto aktivity,“ komentoval Machyna. Niekoľko áut preto ľudia odstavili pri ceste, na ktorej sa jazdí deväťdesiatkou. Pri zvodidlách odložili štrajkujúci motorku i bicykle. Niektorí, najmä obyvatelia Beluše, prišli peši.

„Odborári nám zabezpečili autobus,“ prezradila skupinka štrajkujúcich žien v modrých vestách. Zamestnávateľ totiž zrušil firemné autobusy Potvrdili nám to viacerí. Mnoho zamestnancov pritom dochádza do práce z Považskej Bystrice, kde firma kedysi sídlila. Toto rozhodnutie sa dotklo aj zamestnancov, ktorí sa štrajku nezúčastnili a išli vo štvrtok do práce. Museli si zohnať vlastný odvoz.

Ostrý štrajk zamestnancov firmy Booster... Foto: TASR
Beluša / Booster Precision Components / Ostrý štrajk zamestnancov firmy Booster Precision Components z dôvodu sporu v kolektívnom vyjednávaní, 10. júna 2021 v Beluši.

Medzi štrajkujúcimi prevažovali ženy, tak ako aj vo výrobe. Zhodujú sa, že 170 eur je naozaj vysoká suma. „Sú medzi nami viaceré samoživiteľky,“ prezradila jedna z nich. Vedenie podľa Machynu tvrdí, že firma nedosahuje zisky ani ďalšie ukazovatele.

„Z dostupných zdrojov sa nedá všetko vyčítať. Zisk je len jeden z ukazovateľov a nie ten najpodstatnejší,“ dodal Machyna. Vidieť by museli konsolidovanú závierku, aby vedeli, aký je skutočný stav vo firme.

Modré vesty si obliekli aj pracovníci nočnej zmeny. „Ľudia sa už nevedeli dočkať, kedy sa pripoja k ostaným,“ opísal náladu jeden z nich. Dodal, že sa pridali všetci okrem agentúrnych pracovníkov. Aj on nám potvrdil, že výplatu má nižšiu približne o 170 eur. „Všetko, čo nám stiahli, sme zistili, až keď sme otvorili výplatnú pásku. Nič s nami neprejednávali, postavili nás pre hotovú vec,“ dodal.

Video: Odborári ohlásili štrajk. (9. 6. 2021)

Video

Vnímal tiež snahu vedenia ľudí zastrašiť. V internom liste sa uvádzalo, že účasť na štrajku musia nahlásiť tri dni vopred. „List vyšiel deň po tom, čo uplynula daná lehota. Podľa odborárov stačí neprítomnosť oznámiť tesne pred začiatkom svojej zmeny, a to aj esemeskou. Ľudia sú ochotní vytrvať, kým "tí páni nedostanú rozum“.

Štrajkujúcich pracovníkov podporuje české OS KOVO či zamestnanci z iných fabrík ako Kia Slovakia či Jaguar Land Rover. Závod v Beluši, ktorý vyrába súčiastky do turbodúchadiel pre autá, je súčasťou nadnárodnej skupiny Booster so sídlom vo Frankfurte. Patrí do nej aj podnik v Považskej Bystrici.

Beluša, štrajk Čítajte viac V Beluši sa schyľuje k ostrému štrajku

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Beluša