Muža na Liptove zabil medveď, dedinčania sa boja ísť do lesa

Prechádzka v prírode sa Dušanovi (57) stala osudnou. Po napadnutí medveďom ho našli bez známok života. To, že jeho smrť spôsobila šelma, už potvrdila aj pitva.

15.06.2021 14:16 , aktualizované: 16:17
debata (252)

Nehybné telo muža našli v pondelok poobede lesníci a policajti v navštevovanej doline Banskô potom, ako im bola nahlásená jeho nezvestnosť. Prizvaný súdny lekár konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. „Muž mal na hlave, krku a boku poranenia spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa,“ povedala vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová.

Na Slovensku ide o prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou. Potvrdila to aj polícia. „Predbežnou správou z pitvy nebohého bolo zistené, že zomrel na následky poranení, ktoré zodpovedali zraneniam spôsobeným útokom medveďa,“ uviedla žilinská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

medveď Čítajte viac Pri Galante varujú pred medvedicou s mláďatami

Starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík hovorí, že tragédia sa dotkla všetkých obyvateľov. „Dušan bol jeden výborný človek a dobrý remeselník. Pracoval v stavebníctve. Na prechádzky do prírody chodieval pravidelne. Zostali po ňom manželka, dve dospelé dcéry a dve vnúčatká. Je mi to veľmi ľúto,“ podotkol smutným hlasom.

Takéto niečo nečakali

Starosta vysvetlil, že medvede sa v celom ich chotári objavovali vždy, no doteraz tam nedošlo k žiadnemu napadnutiu. Napriek tomu, že šelmu zoči voči tam už stretli viacerí. „Takéto niečo sme nečakali, aj keď každú chvíľu niekto spomenul, že v rôznych častiach videl medveďa. Teraz sme všetci ostražití, máme strach ísť do lesa,“ doplnil Husarčík.

Debnárová upozornila, že zvyšujúcou sa početnosťou populácie medveďa hnedého, ako aj nárastom turistiky, môže k takýmto stretom dochádzať čoraz častejšie. „Preto návštevníkom prírody odporúčame, aby boli obozretní, pohybovali sa v skupinkách a rozprávali sa. Medveď ich tak môže včas spozorovať a vyhne sa kontaktu s nimi,“ povedala. Zároveň pripomenula, že je dobré, ak informujeme svojich blízkych, do ktorej lokality ideme na turistiku či huby.

Viac ako 20 nahlásených medveďov

Zásahový tím pre medveďa hnedého eviduje vo svojej databáze problémové jedince medveďa hnedého. K dnešnému dňu evidujú podľa manažérky pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Anny Weissovej viac ako 20 hlásení o výskyte medveďov v intravilánoch obcí alebo ich bezprostrednej blízkosti. Podľa jej slov nie všetky z nich sú problémové, teda také, u ktorých by nastala zmena ich správania a návykov.

Medveďa videli v uplynulom období opakovane aj obyvatelia obce Krivany v okrese Sabinov. Starosta Ján Šejirman tvrdí, že ľudia sa preto boja chodiť do lesa. Problém je potrebné podľa neho riešiť. Ide o jednu z lokalít, v ktorej ŠOP eviduje výskyt medveďa.

medvede Čítajte viac V Tatrách monitorujú ďalšiu medvedicu s mladými

„Monitorujeme ho tu od začiatku roka, ale teraz asi pred piatimi týždňami sme mali prípad, že rybár bol pri rieke a oproti nemu bol medveď. Po tomto prípade bolo trošku tak tichšie, ale teraz asi pred dvoma týždňami bolo hlásené, že zase prechádzal z jednej lokality do druhej, takže je tu určite pohyb a treba s tým niečo robiť. Nikto nechce ísť do lesa, ktorý sa vyľudní. Možno pre niekoho je to dobré, ale les by mal slúžiť aj pre ľudí,“ uviedol Šejirman pre TASR.

Do lesa nevkročia

Ako povedal, po tragickom prípade v Liptovskej Lúžnej už ľudia do lesa nevkročia vôbec. „Nikdy to nebolo. Asi je to premnoženie a niektorí jedinci sa sťahujú do údolí. Tu v našej lokalite, Krivany a Levočské vrchy, určite ich je veľký počet, boli zaznamenané na fotopascách. Počas posledného pol roka sa sťahujú dole, a keď príde jeden, tak si myslím, že prídu viacerí,“ skonštatoval starosta obce.

Ľudí na medveďa upozorňujú prostredníctvom obecnej webstránky, v rozhlase, ako aj na sociálnej sieti s popisom jeho výskytu. Starosta tvrdí, že bude mať 64 rokov, ale nikdy o výskyte medveďa v obci nepočul ani od svojich predkov. „Som ochranca prírody, som za výsadbu a všetko, ale toto už myslím si, že odradí ľudí chodiť do lesa, nebude to dobré,“ dodal Šejirman.

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Liptov #Liptovská Lúžna #útok medveďa