Zásahový tím do vyšetrovania o útoku medveďa neprizvali

K dôkazovým materiálom v prípade smrteľného útoku šelmy na človeka v Liptovskej Lúžnej nemá Zásahový tím pre medveďa hnedého prístup. Jeho vedúci Jaroslav Slašťan vraví, že ich podrobné preskúmanie do toho mohlo vniesť viac informácií.

17.06.2021 13:15
Jaroslav Slašťan Foto:
Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.
debata (15)

Rieši váš zásahový tím medveďa, ktorý útočil v Liptovskej Lúžnej? Privolali vás na miesto činu?

Štátna ochrana prírody má v tejto veci iba sprostredkované informácie z médií. Nepoznáme okolnosti ako k incidentu došlo. Náš odborný zamestnanec – člen zásahového tímu, bol pripravený preskúmať miesto činu a odobrať prípadné vzorky. Nebol však prizvaný zo strany vyšetrovateľa a ani správcu územia, ktorým sú Lesy SR. Práve podrobné a včasné preskúmanie tohto miesta mohlo vniesť do prípadu viac informácií.

Vie sa už, aký konkrétny jedinec útočil a prečo?

Ako som už povedal, nie sme ani účastníkom konania, takže nemáme prístup k akýmkoľvek dôkazovým materiálom. To značne komplikuje aj rekonštrukciu útoku. S najväčšou pravdepodobnosťou však išlo o neočakávaný stret vo veľmi blízkej vzdialenosti, kedy zviera môže reagovať defenzívne.

Ten medveď sa tam vraj potuluje už dlhšie. Miestni ho poznajú, no doteraz s ním nemali problémy. Je to tak?

Od januára 2020 pracuje v rámci Štátnej ochrany prírody Zásahový tím pre medveďa hnedého v kompletne novom zložení. Situáciu spolužitia človek – medveď na spoločnom území podrobne monitoruje. Od spomínaného dátumu neevidujeme problémy spôsobené medveďom v Liptovskej Lúžnej a jej okolí. V prípade, že by bol nejaký jedinec videný v blízkosti intravilánu, je potrebné to čo najskôr nahlásiť polícii alebo priamo nášmu zásahovému tímu.

Koľko útokov zatiaľ evidujete v rámci tohto roka?

K dnešnému dňu je to päť útokov medveďa na človeka. Konkrétne pri obci Kozelník, v Kláštore pod Znievom, pri Žiline, v obci Šútovo a tento ostatný, smrteľný, v Liptovskej Lúžnej.

V ktorých obciach musíte riešiť prípady ich výskytu? Kde je to najvypuklejšie?

V intravilánoch či bezprostrednej blízkosti obcí máme viac ako dvadsať hlásení o výskyte medveďov. Treba zdôrazniť, že nie všetky z nich sú problémové, teda také, u ktorých by nastala zmena správania a návykov. Napríklad v Sučanoch a Jasenskej doline je atraktantom komunálny odpad v blízkosti rodinných domov, chatových osád a penziónov. V Kunešove či Očovej zase evidujeme ich výskyt na poľnohospodárskych družstvách. Ďalšie hlásenia sú napríklad z obcí Sučany, Krivany, Pribylina, Šútovo. Zásahový tím pravidelne hliadkuje aj vo Vysokých Tatrách. Tam sú dlhodobé problémy s nezabezpečeným komunálnym odpadom a synantropnými jedincami medveďa.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský kraj