Rizikového medveďa z Jasenskej doliny pri Martine usmrtili

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody uspal a usmrtil medveďa, ktorý nezvratne stratil plachosť. Pohyboval sa v okolí obce Belá-Dulice v okrese Martin. V utorok o tom informovali z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

13.07.2021 17:24
medveď, medveď hnedý Foto:
debata (18)

Približne štvorročná medvedica navštevovala osídlené oblasti od júna 2020. Zásahový tím odvtedy urobil 44 výjazdov a pokúšal sa zviera odohnať. Pri stretnutí s človekom medveď nejavil známky plachosti, zámerne sa približoval, bránil si potravu z odpadových nádob.

„Neznepokojilo ho plašenie svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi, pyrotechnikou, či paintballovým strelivom. O krátky čas sa do lokality opätovne vrátil. Príčinou synantropizácie medveďa boli pôvodne nezabezpečené odpadové nádoby. Zásahový tím preto pod dozorom veterinárneho lekára zviera uspal a usmrtil,“ konkretizovali z envirorezortu.

Eutanáziu zvieraťa považujú ochranári zo Štátnej ochrany prírody za najkrajnejšie riešenie. Pristupujú k nemu len vtedy, keď sa preukáže strata plachosti a rizikové správanie. Zviera pre jeho rizikové správanie nebolo vhodné premiestniť do inej lokality.

medveď, Jozef Jambor Čítajte viac Muž napadnutý medveďom: Zúrivo sme zápasili, musel som vystreliť
18 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Jasenská dolina