Otvorili kostolnú vežu, čo na Slovensku nemá páru

V Stropkove v Prešovskom kraji koncom minulého roku dokončili rekonštrukciu interiéru sedemposchodovej hranolovej kostolnej veže na južnej strane Kostola Najsvätejšieho tela Pána.

17.07.2021 13:53
Stropkov, rekonštrukcia veže kostola Foto:
V Stropkove koncom minulého roku dokončili rekonštrukciu interiéru sedemposchodovej hranolovej kostolnej veže na južnej strane Kostola Najsvätejšieho tela Pána.
debata (4)

Na jej otvorenie si museli návštevníci počkať pre protipandemické opatrenia. Ako jediná veža na Slovensku má presklený strop, cez ktorý možno vidieť 20-metrový krov veže.

V pondelok sa uskutočnilo slávnostné požehnanie a prestrihnutie pásky a od utorka je sprístupnená širokej verejnosti.

„Prípravy na rekonštrukciu sa začali ešte pred štyrmi rokmi. Po odsúhlasení zámeru rímskokatolíckou farnosťou ako vlastníkom stavby a posúdení zamýšľaného projektu pamiatkovým úradom nasledoval architektonicko-historický výskum a spracovanie projektovej dokumentácie. Posledným krokom bolo nájsť potrebné zdroje na rekonštrukciu,“ vysvetlil primátor Stropkova Ondrej Brendza. Dodal, že išlo o náročný projekt, keďže kostol je národnou kultúrnou pamiatkou a významná časť rekonštrukcie viac ako 50 metrov vysokej veže zahŕňala aj reštaurátorské prá­ce.

V Stropkove koncom minulého roku dokončili...
V Stropkove koncom minulého roku dokončili...
+10V Stropkove koncom minulého roku dokončili...

„Reštaurované boli ostenia okien, dverí a portálov v interiéri, ako aj podlaha na ochodzi veže. Niektoré prvky bolo potrebné obnoviť umelecko-remeselným spôsobom. Veľa sme pri obnove čerpali aj z dobových dokumentov i zachovaných fragmentov niektorých poškodených interiérových prvkov. Náročná bola aj obnova renesančných kamenných stĺpov na ochodzi, ktoré boli pri poslednej rekonštrukcii nešetrne doplnené novodobým murivom a pálenými tehlami. Táto časť si vyžadovala aj posúdenie statika, do akej miery a či vôbec ich bude možné odkryť a zreštaurovať,“ priblížil Brendza.

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli bezmála 160-tisíc eur, z čoho 60-tisíc tvorila dotácia z Úradu vlády SR, zvyšok uhradilo mesto z vlastného rozpočtu.

Kostolná veža bola vybudovaná v roku 1593 v renesančnom štýle. Je vysoká takmer 55 metrov, pričom výhľad z ochodze na široké okolie je vo výške takmer 30 metrov. Počas storočí postihlo vežu niekoľko požiarov, najväčší v roku 1814. Postupne sa však dočkala opráv, generálky pred vyše štyridsiatimi rok­mi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #Stropkov #veža #Prešovský kraj