Na Luníku IX pozývali na očkovanie rozhlasom

V pondelok začal Košický samosprávny kraj s očkovaním na sídlisku Luník IX. V tento deň sa vyplácali aj sociálne dávky. Tam bol však rad oveľa dlhší ako pred miestnym úradom, kde sa očkovalo.

20.07.2021 08:15
debata (18)

VIDEO: Očkovanie na Luníku IX.

Video

Vakcíny od výrobcu Pfizer/BioNTech podávali zdravotníci. „Zaočkovanosť ľudí z marginalizovaných komunít je v súčasnosti výrazne nižšia oproti ostatným skupinám obyvateľov, preto sme sa rozhodli zriadiť simulované jednodňové očkovacie centrum aj na Luníku IX v Košiciach. Výjazdová očkovacia jednotka Košického samosprávneho kraja tu bude podávať vakcíny každý týždeň. Verím, že obyvatelia Luníka IX, ktorí sa dnes prišli zaočkovať, budú pozitívnym príkladom aj pre ostatných a aj vďaka nim sa v našom kraji podarí dosiahnuť kolektívnu imunitu,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Prvým, kto sa dal zaočkovať, bol starosta mestskej časti Luník IX Marcel Šaňa (Strana rómskej koalície). „Chcel som ísť príkladom pre ostatných, preto som sa dal zaočkovať ako prvý. Na dnešné očkovanie sa prihlásilo 120 ľudí, no pevne dúfam, že postupne sa prihlásia ďalší,“ povedal starosta Marcel Šaňa.

Očkovanie na košickom Luníku IX. Mestský...
Očkovanie na košickom Luníku IX.
+4Očkovanie na košickom Luníku IX. Starosta si...

Na očkovanie pozývali aj cez miestny rozhlas. „Objednali sme o 80 vakcín viac. Takže ak príde niekto, kto nebol registrovaný, určite ho zaočkujeme. Bol by som rád, keby sme mohli očkovať minimálne raz za týždeň. Ľudia sa síce boja a veria rôznym konšpiráciám, ale sme tu preto, aby sme ich motivovali. Musíme robiť osvetu aj cez terénnych a komunitných pracovníkov,“ dodal starosta sídliska, kde momentálne býva okolo 4 500 ľudí.

Marcel Šaňa skonštatoval, že s vakcináciou začali neskôr, ale o to viac verí, že ľudia prídu. Mestská časť chce pripraviť aj žrebovanie pre zaočkovaných a venovať im poukážky na nákup potravín či spotrebného tovaru. „Určite vymyslíme ešte niečo navyše,“ dodáva.

V očkovacom centre vakcínu podávala Júlia Pilarová. „Väčšina ľudí, ktorí prichádzajú, sa bojí. Ja ich vždy ubezpečím o tom, že to bolieť nebude. Nakoniec odchádzajú spokojní,“ hovorí s úsmevom.

Druhým zaočkovaným v pondelok bol miestny kontrolór na Luníku IX a mestský a miestny poslanec Jozef Filipko. „Toto je moje pracovisko, a tak som si povedal, že spolu so starostom pôjdem príkladom. Ľudia sú tu iní a informácie z médií sú pre nich mätúce. Niektorí vyčkávajú na sľubované bonusy. Verím, že tí, ktorí prišli dnes medzi prvými, odovzdajú túto informáciu svojim susedom a rodinám. Motivácia bude musieť pokračovať a potom sa to rozbehne,“ myslí si Filipko.

Rómovia síce nechodili vo veľkých skupinách, ale našla sa aj kompletná šesťčlenná rodina, ktorá spolu prišla na očkovanie. „Chceme ísť na návštevu k synovi do Anglicka, preto sme tu. Nebojíme sa, ale dobre, že prišli až sem k nám. Chceme byť zdraví,“ povedal jeden zo záujemcov o očkovanie.

Najbližšie bude jednodňové očkovacie centrum Košického samosprávneho kraja otvorené na Luníku IX v utorok 27. júla, keď bude župa na základe požiadavky mestskej časti očkovať jednodávkovou vakcínou Janssen od výrobcu Johnson&Johnson.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #očkovanie #Košický kraj