Leteckú bombu z centra Bratislavy previezli a zneškodnili

Nájdenú leteckú bombu na stavenisku na Chalupkovej ulici v centre Bratislavy previezli mimo zastavaného územia v okolí Rusoviec, kde ju zneškodnili.

20.07.2021 10:59 , aktualizované: 19:33
Bomba Foto:
Nález leteckej bomby na stavenisku na Chalupkovej ulici v Bratislave 20. júla 2021
debata (124)

Prevoz v kolóne bol naplánovaný od 14:00 hod., aby sa minimalizovalo trvanie obmedzení v okolí Mlynských nív. Rozhodol o tom krízový štáb hlavného mesta.

„Počas prevozu bude obmedzená doprava, vrátane verejnej dopravy po celej trase od Chalupkovej, cez most Apollo, po Dolnozemskej ceste až do Rusoviec. Prosíme obyvateľky a obyvateľov, aby sa v tomto čase vyhli tomuto úseku a nezdržiavali sa pozdĺž trasy. Krajský dopravný inšpektorát bude priebežne otvárať uzávery po prechode kolóny,“ informoval magistrát hlavného mesta na sociálnej sieti pred odjazdom kolóny.

O spôsobe odstránenia bomby rokovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave i členovia krízového štábu. Hasiči na miesto poslali dve vozidlá zo záchrannej brigády, ktoré mali začať muníciu nakladať hneď po príchode.

Krízový štáb od rána riešil otázku, či je bomba schopná prevozu, alebo je ju nutné odstrániť na mieste. Zneškodnenie priamo v centre Bratislavy by však znamenalo väčšie riziko.

Leteckú bombu našli v utorok ráno počas pyrotechnického prieskumu staveniska na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy, kde má vyrásť developerský projekt Metropolis. Po nahlásení nájdenej bomby polícii bolo stavenisko vyprázdnené a polícia z preventívnych dôvodov evakuovala okolie stavby, priľahlé ulice i autobusovú stanicu na Bottovej.

Video: Pozrite si, ako to vyzerá priamo na Chalupkovej ulici.
Video

Pyrotechnik po náleze bomby okamžite odporučil evakuáciu okolitých budov, ako aj autobusovej stanice. Polícia žiadala občanov, aby sa vyhli miestu nálezu, priľahlým uliciam a aby sa riadili pokynmi polície, ak sa nachádzajú na mieste.

Pyrotechnik Ján Fehér ozrejmil, že ide o leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, keď v júni 1944 americké bombardéry bombardovali v Bratislave rafinériu Apollo, zimný prístav i most cez Dunaj.

Pyrotechnik tvrdí, že v tomto území (v okolí niekdajšej rafinérie Apollo) bolo v roku 1944 zhodených niekoľko ton bômb. „Po bombardovaní sa celý objekt zasypal. Nachádza sa tu pôvodná štruktúra terénu, ako to vyzeralo počas druhej svetovej vojny. Teraz sa to pri stavebných činnostiach odkrýva, preto je tu prísny pyrotechnický dozor,“ spresnil Fehér.

Uzatvorená autobusová stanica Mlynské nivy z... Foto: TASR
Mlynské nivy / Bus / Autobusová stanica / Uzatvorená autobusová stanica Mlynské nivy z dôvodu nájdenej leteckej bomby na stavenisku na Chalupkovej ulici v Bratislave 20. júla 2021

Ulice v okolí Mlynských nív v Bratislave už medzičasom opäť otvorili. Obnovila sa aj mestská hromadná doprava a autobusová regionálna doprava v tomto okolí.

„Premávka liniek MHD v oblasti Mlynských nív je obnovená v plnom rozsahu. Odklon dotknutých liniek je zrušený,“ informuje na svojom webe Dopravný podnik Bratislava. Autobusový dopravca Slovak Lines na sociálnej sieti uviedol, že opäť otvorili autobusovú stanicu na Bottovej.

„Všetky spoje z nej budú v najbližšej dobe odchádzať podľa pôvodného cestovného poriadku bez obmedzení, ale treba počítať s miernym meškaním,“ spresnil dopravca s tým, že prvý spoj do rakúskeho prihraničného mesta Hainburg an der Donau bude odchádzať o 16.30 h.

Mlynské nivy, Košická a Landererova v okolí autobusovej stanice sú podľa Zelenej vlny RTVS opäť otvorené. „Na križovatke Landererova – Košická – Prístavná – Most Apollo nefungujú semafory, premávku riadi polícia,“ spresnila.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #letecká bomba