Pri nehode v tuneli Branisko vodiči nevedeli, čo robiť

Dopravná nehoda v tuneli Branisko minulý štvrtok ochromila dopravu na niekoľko hodín. Mnoho áut zostalo „uväznených“ v tuneli. Medzi nimi aj náš čitateľ, Košičan Jozef.

20.07.2021 20:00
debata (19)

VIDEO: Tunel Branisko. Ľudia po nehode nevedeli čo robiť.

Video

„Nevedel som, čo sa presne stalo. Prešiel som možno dva-tri kilometre v tuneli a zostal som stáť. Len som si myslel, že asi je tam niekde predo mnou nehoda. Najprv som čakal, či sa niečo nedozviem cez rozhlas, ktorý tam je, ale nikto nič nehlásil. Pokúšal som sa volať diaľničiarom, ale nepodarilo sa. Postupne sa v tuneli začali otáčať autá aj napriek tomu, že je to zakázané. Keďže viac ako polhodinu sa nič nedialo, otočil som sa aj ja. Pri vychádzaní z tunela stálo zo šesť ľudí správcu tunela, ale nikto si nás nevšímal. Zvyšok cesty som prešiel po starej ceste, kde sa tiež vytvorila poriadna zápcha,“ opísal nám svoje skúsenosti.

V tuneli bola havária, dve vozidlá sa čelne zrazili a zranili sa dve osoby. Jedného vodiča bral do nemocnice záchranársky vrtuľník z Popradu.

Podľa polície sa prioritne pri dopravnej nehode uzatvorí tunel z oboch strán. „Úlohou vyslanej hliadky je čo najskôr sa dostať na miesto nehody, poskytnúť prvú pomoc zraneným osobám, spolupracovať so záchrannými zložkami, riadiť a usmerňovať cestnú premávku. Ak nehrozí ďalšie nebezpečenstvo, úlohou hliadky bolo čo najskôr zdokumentovať miesto dopravnej nehody, odstrániť prekážku v cestnej premávke a sprejazdniť tunel vrátane dávania pokynov na opustenie tunela,“ uviedla hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Prešove Jana Ligdayová.

Vodiči sa o dopravnej nehode v tuneli podľa hovorkyne dozvedia prostredníctvom operátora tunela Branisko, a to hlásením tunelového rozhlasu a rozhlasových staníc cez autorádio. V tuneli by vodiči mali počuť: „V tuneli je dopravná nehoda, zvýšte opatrnosť, sledujte dopravné značenie, poprípade odstavte vozidlo pri obrubníku a čakajte na ďalšie pokyny.“ Žiadnu takúto výzvu však náš čitateľ nezaregistroval.

Polícia uvádza, že otáčanie v tuneli je zakázané iba za jeho plnej prevádzky. „V prípade, ak je tunel uzatvorený z oboch strán, vodiči sa môžu na pokyn polície otáčať, musia dbať na zvýšenú opatrnosť, aby nedošlo k ohrozeniu iných účastníkov premávky a mohli tak bezpečné opustiť tunel,“ spresňuje hovorkyňa, podľa ktorej aj v tomto prípade hliadka polície riadila dopravu na mieste nehody a ďalšie hliadky riadili dopravu na východnom a západnom portáli tunela Branisko.

Napriek stanovisku polície náš čitateľ žiadneho policajta v okolí nevidel.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Branisko #tunel #Prešovský kraj