V Prešove očakávajú počas návštevy pápeža 50-tisíc veriacich

Pápež František navštívi 14. septembra na východe Slovenska aj mesto Prešov. O 10.30 bude predsedať gréckokatolíckej svätej liturgii v priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove. Organizátori očakávajú 45- až 50-tisíc návštevníkov.

26.07.2021 12:00
Prešov, konkatedrála svätého Mikuláša Foto: ,
Prešov, konkatedrála svätého Mikuláša je jedným z najstarších a najvýznamnejších kostolov na Slovensku.
debata (39)

„Svätý Otec bude u nás sláviť archijerejskú Božskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho," povedal Vladyka Ján Babjak, prešovský arcibiskup metropolita. Do mesta príde okolo 10. hodiny z Košíc, kam sa letecky presunie z Bratislavy v utorok ráno. V papamobile potom pozdraví veriacich a po liturgii sa presunie do Košíc.

Na liturgii s pápežom sa budú môcť zúčastniť iba plne zaočkovaní ľudia. Návštevníci aj dobrovoľníci sa budú musieť vopred registrovať a zúčastniť sa na svätej omši budú môcť až na základe preverenia o zaočkovaní.

Župa v spolupráci so Železničnou spoločnosťou SR posilní v čase návštevy pápeža autobusové aj vlakové spojenia. Spoločné autobusy budú organizovať aj jednotlivé fary.

Podľa primátorky Prešova Andrey Turčanovej je pre mesto Prešov veľkou cťou a radosťou, že takmer po 26 rokoch privítajú v meste hlavu katolíckej cirkvi. V júli 1995 slúžil v krajskom meste omšu Ján Pavol II., ktorému v tomto roku udelila radnica Čestné občianstvo mesta Prešov. Na organizačnom zabezpečení návštevy sa má podieľať približne tisíc dobrovoľníkov. „Za mesto Prešov môžem povedať, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme dôstojne privítali Sv. Otca a postarali sa o bezpečnosť, aby sa Sv. Otec v našom meste cítil dobre a rovnako aj všetci návštevníci, pútnici, ktorí do nášho mesta prídu."

Mestské zastupiteľstvo schválilo finančné prostriedky vo výške 70 000 eur, ktoré pôjdu na zabezpečenie prípravy a úlohy, ktoré má mesto v rámci príprav na návštevu Sv. Otca zabezpečiť. „Zabezpečíme mestskú halu, dopravu, dopravnú uzáveru, vyčistenie areálu, rovnako bude potrebné vykosiť možno aj súkromné pozemky. Budeme riešiť vlajkovú výzdobu v meste a mnohé ďalšie,“ doplnila primátorka.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #pápež František #Prešov #Prešovský kraj