Košice opravia trate aj nakúpia električky

Košičania možno prídu o časť električkovej dopravy. Košický samosprávny kraj ako špeciálny stavebný úrad pre stavby mestských dráh preskúmal merania geometrickej polohy koľají.

02.08.2021 08:30
Mesto Košice opraví trate v zlom stave Foto: ,
Mesto Košice opraví trate v zlom stave.
debata (6)

VIDEO: Mesto Košice opraví trate, DPMK má víťaza tendra na električky.

Video

Výsledkom je zistenie, že koľajové trate na Slaneckej ceste a v úseku na Alejovej ulici sú v zlom technickom stave, čo ohrozuje prevádzku električkovej dopravy.

Koľajnice na Slaneckej už majú 36 rokov. Tie na Alejovej sú o päť rokov „mladšie“. Konkrétne na určitých miestach je napríklad prekročená hodnota rozchodu a vzájomnej výškovej polohy koľajnicových pásov, časť tratí je prepadnutá alebo sú opotrebované výhybky. Trate v týchto úsekoch nespĺňajú normy stanovené vyhláškou ministerstva dopravy.

„Mestu sme oznámili, že má vykonať nevyhnutné bezpečnostné opatrenia, teda opravu tratí alebo obmedzenie prevádzky na najviac poškodených častiach tratí. Električková doprava by mohla byť v týchto kritických úsekoch nahradená autobusovou dopravou, s čím vie pomôcť aj Košický samosprávny kraj v spolupráci s krajskými autobusovými dopravcami,“ navrhuje šéf kraja Rastislav Trnka.

Mesto Košice opraví trate v zlom stave.
Mesto Košice opraví trate v zlom stave.
+3Mesto Košice opraví trate v zlom stave.

Mesto plánuje najneskôr do jesene začať s opravami týchto úsekov električkových tratí. „Konkrétne pôjde o opravu, respektíve komplexnú rekonštrukciu na Alejovej ulici – medzi zástavkami Kruhový objazd Alejová – Autocamping. Na oboch koľajach je plánovaná oprava 200-metrových úsekov. Slanecká cesta sa bude opravovať v úseku medzi zástavkami Levočská – Važecká. Tam pôjde o prejazdové úpravy piatich krátkych úsekov na Levočskej, Dneperskej, Ladožskej, Rovníkovej a Raketovej ulici v celkovej dĺžke 210 metrov,“ konkretizuje hovorca mesta Vladimír Fabián.

Košice plánujú na jeseň realizovať projekt Rekonštrukcia a modernizácia cesty II/52 – Slanecká cesta. Jeho zámerom je ešte do začiatku týchto stavebných prác uskutočniť opravu všetkých už uvedených úsekov. Tie sa budú realizovať podľa technológie postupu opráv tak, aby bola zabezpečená udržateľnosť a bezpečnosť koľajových tratí do času ich pripravovanej komplexnej rekonštrukcie.

„Na tieto opravy je na základe uznesenia mestského zastupiteľstva vyčlenená suma 1,2 milióna eur, ktorú mesto nedávno získalo od vlády v rámci bezúročnej pôžičky. Dopravný podnik už začal s priebežnými opravami niektorých úsekov na Slaneckej ceste.

Problémové sú však v Košiciach aj električky. Dopravný podnik chce postupne doplniť vozidlový park až o 30 nových obojsmerných nízkopodlažných električiek. Súťaž vyhlásili koncom februára. Termín na predkladanie ponúk bol pôvodne 14. apríl, ale v dôsledku doplňujúcich otázok tender predĺžili do 3. mája. Hodnotiacim kritériom bola celková cena. Medzi ďalšie kritériá patria priemerné ročné náklady na údržbu jedného vozidla a úroveň technického riešenia vozidla. Predpokladaná hodnota zákazky je 79 miliónov eur bez DPH a mala by sa financovať aj z prostriedkov EÚ.

Súťaž na dodávku električiek vyhrala poľská spoločnosť Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz. O zákazku sa okrem nej uchádzala už len česká spoločnosť Škoda Transportation. K podpisu zmluvy zatiaľ nedošlo, pretože plynú odvolacie lehoty. Neúspešný uchádzač hneď po vyhlásení výsledkov doručil zadávateľovi Žiadosť o sprístupnenie tendrovej dokumentácie, na ktorú už dopravný podnik reagoval. Ak dôjde k podpisu zmluvy, Poliaci by mali prvé električky dodať o 22 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #električka #Košický kraj #trate