Farár z Rusoviec chystá púť v chránenom území

Farár z bratislavskej mestskej časti Rusovce chystá na utorok 10. augusta púť v chránenom vtáčom území, kde žije drop fúzatý. Enviroinšpektori však prosia, aby ľudia neprišli.

06.08.2021 14:08
debata (61)

Slovenská inšpekcia životného prostredia dodáva, že sa slávnosť sa má uskutočniť na Sysľovských poliach v utorok večer napriek tomu, že stanovisko Štátnej ochrany prírody SR bola zamietavé. Noapak, farára vyzvali, aby rešpektoval platnú legislatívu a „nenabádal k porušovaniu zákona o ochrane prírody a krajiny“.

Sysľovské polia sú chránených vtáčím územím od roku 2006. Žije tam drop fúzatý, hus bieločelá, hus siatinná, sokol červenonohý. Vláda vlani v júni prijala program starostlivosti o toto chránené územie, ktorý má za cieľ zlepšiť súčasný nepriaznivý stav týchto druhov, upresniť zásady využívania tohto územia a určiť opatrenia na dosiahnutie dobrého stavu ochrany dotknutých druhov.

dropy Čítajte viac Sysľovské polia, kde ešte žijú dropy, sú chráneným vtáčím územím

Inšpekcia upzorňuje, že Sysľovské polia sú najvýznamnejším územím s výskytom dropa fúzatého a sokola červenonohého na Slovenku.

„Keďže ide o chránené druhy, je zakázané ich úmyselne rušiť v ich prirodzenom areáli, najmä v období hniezdenia, rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku alebo migrácie. Navyše, priamo vyhláška chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia zakazuje pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka, náučného chodníka alebo cyklotrasy okrem činností vykonávaných v súvislosti s obhospodarovaním pozemku,“ dodáva inšpekcia.

Podľa nej totiž hromadný pohyb ľudí a hlasný hudobný doprovod práve v tomto čase môže ohroziť celkovú populáciu dropa na území Slovenska.

VIDEO: Pozrite si najväčšieho slovenského operenca- Dropa veľkého

V utorok večer bude vstup na Sysľovské polia kontrolovať tak inšpekcia, ako aj Štátna ochrana prírody spolu s políciou. V prípade porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny je možné previnilcov pokutovať na mieste blokovou pokutou do výšky 300 eur. V prípade závažnejšieho porušenia zákona je možné fyzickej osobe v správnom konaní podľa zákona o ochrane prírody a krajiny uložiť pokutu až do výšky 9958,17 eur.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rusovce #Bratislavský kraj #drop fúzatý