V Humennom rekonštruujú cyklochodník

Zelená doprava je jednou z priorít rozvoja Humenného, s čím úzko súvisí aj sieť cyklochodníkov.

23.08.2021 14:00
V Humennom rekonštruujú cyklochodník Foto:
V Humennom rekonštruujú cyklochodník.
debata (1)

Mesto zvyšuje podiel cyklistickej dopravy na svojom území. V súčasnosti cyklisti využívajú deväť trás v celkovej dĺžke 4,5 kilometra.

Ďalším plusom v tejto oblasti je projekt rekonštrukcia cyklochodníka a jeho predĺženie do prímestskej rekreačnej oblasti Hubková. Projekt s rozpočtovým nákladom vo výške viac ako 150-tisíc eur sa týka úseku s dĺžkou 1,1 kilometra.

V rámci Výzvy pre región 2020 zameranej na podporu cyklodopravy a cykloturizmu ho sumou 105-tisíc eur podporil Prešovský samosprávny kraj. Zvyšnú časť uhradí mesto. Projekt rieši rekonštrukciu už jestvujúceho chodníka na Ševčenkovej ulici prepojením novovybudovaného chodníka na Puškinovej s už existujúcim cyklochodníkom na Ulici osloboditeľov. Zlepší sa dopravná infraštruktúra v meste, vznikne nové spojenie centra mesta s prímestskou rekreačnou zónou. Ukončenie výstavby je naplánované do novembra 2021.

Pôvodný asfaltový povrch chodníka už odstránili a osadili jednometrové obrubníky. Šírka nového cyklochodníka bude 3,2 metra, len popri oplotení štadióna sa zužuje na 2,2 metra. Príčinou nutného zúženia sú stĺpy vysokého napätia. Zúžená časť cyklochodníka predstavuje 192 metrov.

Po vytyčovacích prácach prišli na rad zemné práce. Do výkopov ukladajú elektrickú kabeláž, chráničky, betónujú budú pätky na podperné body. Rekonštrukcia osvetlenia pre nový cyklochodník znamená tiež 40 nových päťmetrových stĺpov osvetlenia, tie staré sa budú demontovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Humenné #cyklochodník #Prešovský kraj