Hasiči zasahujú po búrke na viacerých miestach východného Slovenska

Hasiči momentálne odstraňujú následky búrky na viacerých miestach v Bardejovskom a Staroľubovnianskom okrese.

15.08.2021 20:05
debata (1)

Pre TASR to potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

„Nevieme to poriadne zhodnotiť, lebo prší stále. Najviac zasiahnutých dedín je v okresoch Bardejov a Stará Ľubovňa. Napríklad Malcov, Lenartov, Gerlachov, v Snakove sa hasiči nemôžu dostať do obce, lebo je tam zosuv pôdy na ceste,“ uviedol operačný dôstojník s tým, že vyrozumené sú všetky zložky.

Bližšie informácie bude podľa jeho slov možné poskytnúť neskôr.

Výstraha druhého stupňa

V okresoch Bardejov a Svidník sa môžu v nedeľu vyskytnúť silnejšie búrky, ako aj povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý až do 22:00 vydal výstrahu druhého stupňa pred búrkami a prvého stupňa pred povodňou.

sucho, úroda, slnečnica, slnečnice Čítajte viac Klimatológ Nejedlík: Táto generácia zmenu trendu v globálnom otepľovaní už asi nezvládne

Výstrahy upozorňujúce na búrky a povodne pribudli aj pre okresy Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa. V okrese Bardejov už platí výstraha druhého stupňa pred povodňou, výstraha prvého stupňa pred povodňou sa týka aj okresu Kežmarok.

S búrkami môžu byť podľa SHMÚ spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu. Naďalej platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami pre väčšinu územia okrem západu.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedli meteorológovia s tým, že predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Vývoj hydrologickej situácie SHMÚ priebežne aktualizuje.

sucho, pôda, roľník, poľnohospodárstvo Čítajte viac Zvládne Slovensko klimatickú krízu?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #búrka