V Snine chcú vybudovať klimatický park, pýtajú sa ľudí

Mesto Snina získalo zdroje z Nórskych grantov na premenu terajšieho nevyužitého priestoru medzi tržnicou a Základnou školou P. O. Hviezdoslava.

11.09.2021 10:00
debata (1)

Mala by tam vzniknúť nová oddychová zóna s prvkami zelene, vodného elementu a drobnej architektúry.

Hlavným cieľom zóny je zlepšenie lokálnej mikroklímy, zníženie uhlíkovej stopy, zvýšenie odolnosti mestského prostredia proti prehriatiu, zadržanie dažďovej vody v krajine a zabránenie jej odtoku do kanalizácie.

O tom, ako bude nový Centrálny klimatický park vyzerať, rozhodnú obyvatelia mesta svojím hlasovaním. K dispozícii sú tri projekty, ktoré musia spĺňať požiadavky a kritériá projektu „Snina – mesto pripravené na klimatickú zmenu". Hlasovanie sa začalo 1. septembra a potrvá 15 dní.

V Snine chcú vybudovať klimatický park - I.... Foto: reprofoto: mesto Snina
V Snine chcú vybudovať klimatický park V Snine chcú vybudovať klimatický park - I. variant.

Prvý variant ráta s vytvorením hlavnej pešej spojovacej tepny. Kolmo na túto komunikáciu budú osadené prepájacie chodníčky. Vytvoria sa pokojné oddychové plochy s jazierkom, aktívne športové plochy, detské plochy, výstavné a kultúrno-spoločenské plochy. Nebudú chýbať dažďové záhrady, pódiá s drevenou terasou či prírodné jazierko.

V Snine chcú vybudovať klimatický park - II.... Foto: reprofoto: mesto Snina
V Snine chcú vybudovať klimatický park V Snine chcú vybudovať klimatický park - II. variant.

V druhom variante sa ráta s rozdelením parku do ôsmich zón. Najväčšiu časť tvorí vodná plocha biojazierka. V okolitých zónach budú umiestnené dažďové záhrady s ušľachtilou zeleňou, športové ihriská, detské ihriská, galerijná časť, podlubie s kvetinovou bránou, pódium s posedovým prvkom, oddychová zóna s čitárňou a novou tržnicou s verejnými toaletami a kaviarňou.

V Snine chcú vybudovať klimatický park - III.... Foto: reprofoto: mesto Snina
V Snine chcú vybudovať klimatický park V Snine chcú vybudovať klimatický park - III. variant.

Promenáda s plytkým potôčikom tvorí základ tretieho variantu. Takáto vodná plocha je podľa autorov ľahko udržiavaná a nepotrebuje veľké množstvo vody. Súčasťou návrhu je 200 m dlhá tartanová trať. V jednej z častí by mohla byť minitržnica, ktorá by sa využívala celoročne. Návrh dopĺňa detské ihrisko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Snina #nórske fondy #Prešovský kraj #klimatický park