V Bratislave od septembra príde k viacerým zmenám v MHD

V hlavnom meste príde od septembra k viacerým zmenám v mestskej hromadnej doprave. Obnoví sa plná prevádzka podľa režimu "školský rok" a zlepšiť sa má obslužnosť vo viacerých častiach hlavného mesta. Informoval o tom hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec.

20.08.2021 15:52
MHD, Bratislava, autobus Foto: ,
debata

„Najzásadnejšou zmenou, vďaka ktorej budú cestujúci cestovať opäť komfortnejšie, je obnova režimu späť na školský rok. Znamená to viac spojov predovšetkým v špičkách pracovných dní,“ povedal šéf DPB Martin Rybanský. Ďalšie zmeny podľa neho reagujú na aktuálne potreby, preto posilňujú dopravu tam, kde prieskumy ukazujú, že sú vozidlá plnšie.

Pre zlepšenie dostupnosti v lokalite Ivanskej cesty zavádza DPB novú linku 163, ktorá bude premávať každý deň – ráno smerom na Račianske mýto a podvečer smerom na Ivanskú cestu. Linka 61, premávajúca medzi Hlavnou stanicou a letiskom, po novom nebude obsluhovať zastávku Fafruny a cesta na letisko tak bude rýchlejšia. DPB tiež zjednotí názvy zastávok pri nákupnom centre na Ivanskej ceste. Na linke 139 zlepšuje dopravca vo vybraných časoch interval, linka bude počas celého dňa premávať každých 30 minút.

Novinky sa dotknú aj časti obyvateľov Palisád v centre Bratislavy. Pre nízky počet cestujúcich DPB neobnoví trolejbusovú linku 208 a ako náhradu posilní linku 147. Trasu doterajšej linky 208 pokrývajú linky 209, 212, 205, 207 a 147. Tie podľa dopravcu poskytujú dostatočnú kapacitu aj pre ďalších cestujúcich. V záverečnom úseku linku 208 nahradí práve linka 147, ktorá bude oproti súčasnosti posilnená dvojnásobne. DPB tvrdí, že tým zabezpečí nielen obsluhu zastávky Šulekova, ale aj celej oblasti smerom na Slavín a Kalváriu.

lietadlo, Frankfurt, Nemecko, letisko Čítajte aj V zime pribudnú z Bratislavy letecké linky do Dánska a na Lanzarote

DPB pripomína, že kvalitné spojenie Ružinova s Vrakuňou a Podunajskými Biskupicami zabezpečí zmenená linka 78. Na tejto linke zavádza aj víkendovú prevádzku v úseku stanica Podunajské Biskupice – Vrakuňa – Astronomická, kde jej spoje budú nadväzovať na električky smerom do centra. Dopravca upravuje aj trasy liniek 79 a 87, aby ich neovplyvňovali časté dopravné kolóny.

Obsluhu Podunajskej ulice namiesto linky 79 zabezpečia regionálne autobusy liniek 720, 730 a 740, ktoré zastavujú na nových zastávkach, ponúkajú priame spojenie s Mlynskými nivami a nákupnými centrami po trase. Obsluhu ostatných skrátených úsekov liniek 79 a 87 prevezme posilnená linka 78. Dopravca reaguje aj na zvyšujúci sa záujem cestujúcich o linku 65, ktorá spája Dolné hony s Račou. Počas pracovných dní posilňuje intervaly, vďaka čomu bude napríklad v rannej špičke jazdiť každých desať minút.

Upravené budú aj cestovné poriadky liniek 67 a 70, aby boli skoordinované s ostatnými linkami a lepšie na ne nadväzovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #DPB #MHD Bratislava