Pamätník na Dargove opravia, oslavy SNP tam nebudú

Medzi obcami Košický Klečenov (okres Košice-okolie) a Dargov (okres Trebišov) je pamätník pripomínajúci víťazstvo sovietskej oslobodzovacej armády v bitke o Dargovský priesmyk.

28.08.2021 17:00
Dargov Foto: ,
Dargov
debata

Pravidelne sa pri ňom konali spomienkové oslavy SNP. Tento rok to tak nebude. Dôvodom je rekonštrukcia pamätníka. Zatvorená je aj Sieň bojovej slávy.

Pamätník odhalili 3. apríla 1955, na 10. výročie vyhlásenia Košického vládneho programu. Súsošie predstavuje sovietskeho vojaka s automatom, po jeho pravej strane je robotník a po ľavej strane žena – roľníčka.

Areál oplotia a k pamätníku sa presunú stavebné stroje. „Tento pamätník je najvýznamnejším spomienkovým miestom na udalosti z konca druhej svetovej vojny v rámci nášho kraja. Vznikol na počesť 22-tisíc vojakov, ktorí padli počas oslobodenia v Dargovskom priesmyku. Keďže chceme tomuto miestu vrátiť dôstojnosť, začali sme s jeho komplexnou obnovou. Z dôvodu stavebných prác nebude možné organizovať koncom leta na tomto mieste tradičné oslavy SNP. Východniari, korí si chcú pripomenúť 77. výročie Slovenského národného povstania, môžu prísť do obce Skároš k Pamätníku oslobodenia alebo k Pamätníku Mjr. Ľudovíta Kukorelliho v Košiciach,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Dargov
Dargov. Sieň bojovej slávy.
+2Dargov. Tank

Spomienkové stretnutie v Mestskom parku v Košiciach sa uskutočnilo v piatok 27. augusta o 14.00 h, pietny akt kladenia vencov v obci Skároš bude v pondelok 30. augusta o 9.00 h.

Od pondelka je zároveň zatvorená Sieň bojovej slávy, v ktorej sa nachádzajú expozície súvisiace s vojnou a oslobodením. „V rámci rekonštrukcie prejde opravou najmä schodisko, dlažba a vstup do Siene bojovej slávy. Upravená bude aj zeleň v okolí či príjazdová cesta na priľahlom parkovisku, kde pribudne nový asfaltový koberec. Pamätník bude po novom osvetlený LED svetlami. Pribudne aj retenčná nádrž, ktorá bude zachytávať dažďovú vodu. Rekonštrukciu financuje Košický samosprávny kraj zo svojho rozpočtu, práce budú stáť takmer 263-tisíc eur. Pre verejnosť ho otvoria niekedy na jar budúceho roka,“ povedala hovorkyňa samosprávneho kraja Anna Terezková.

V areáli dargovského pamätníka sa nachádza ukážka z historickej bojovej techniky – tanky a protilietadlové delo, náučný chodník a pamätná Sieň bojovej slávy.

Boje o Dargovský priesmyk

Práve na tomto mieste sa viedli urputné boje pri oslobodzovaní východného Slovenska počas 2. svetovej vojny, ktoré patrili medzi tie najťažšie. Vojakov 1. gardovej armády 4. ukrajinského frontu viedol A. A. Grečkov.

„Nepriatelia si vybudovali silný uzol obrany. Fašisti dokonale opevnili obec Dargov. Zamínovali hlavnú hradskú a aj všetky prístupové cesty do obce. Potom ju zničili a vypálili ako aj okolité obce. Likvidácia nepriateľského uzla obrany v Dargove a okolí si vyžiadala veľké vypätie. Po sedemtýždňovom boji sovietske tanky a kaťuše, ako aj odvaha vojakov, prinútili nepriateľa na útek.

Na pamäť hrdinských bojov postavili vďační obyvatelia východného Slovenska v sedle priesmyku Pamätník víťazstva ako aj Ružový sad vďaky. Súsošie je dielom akademického sochára Vojtecha Löfflera z Košíc.

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #oprava #Dargovský priesmyk #Košický kraj