V Prešove chystajú pre pápeža pódium v tvare gréckokatolíckeho kríža

Do metropoly Šariša zavíta pápež František v utorok 14. septembra. Pred Mestskou športovou halou v Prešove odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, pričom liturgickému priestoru, ktorý tam vznikne, bude dominovať kríž a červená farba.

26.08.2021 00:00
Prešov, pápež, pódium Foto:
Vizualizácia priestoru, ktorý prichystajú v Prešove pre pápeža.
debata (11)

Organizátori očakávajú príchod takmer 50-tisíc veriacich.

Svätyňa – liturgický priestor – je najposvätnejším miestom, "nebom na zemi, kde prebýva Boh“. Centrom celého liturgického diania bude Kristov kríž. Deň návštevy pápeža je totiž v liturgickom kalendári významný sviatok povýšenia Svätého Kríža.

Kríž, týčiaci sa k nebu, ktorý je znakom a prejavom Božej lásky, bude symbolicky povýšený nad celé liturgické zhromaždenie v Prešove. Toto povýšenie sa liturgicky koná počas rannej modlitby utierne. Menší ikonografický drevený kríž veľkosti približne 50 cm bude slávnostne ozdobený a uložený na malom stolíku – tetrapode – v prednej časti liturgického priestoru. Tento povýšený Svätý Kríž si uctí trojnásobným uklonením aj pápež.

„Súčasťou liturgického priestoru bude aj kópia milostivej ikony klokočovskej Presvätej Bohorodičky, ktorá pred 351 rokmi zázračne slzila. Ikona bola súčasťou púte gréckokatolíkov do Ríma, kde počas slávenia svätej omše v Bazilike sv. Petra v Ríme si ju osobitne uctil aj pápež František a v súkromí požehnal nové korunky pre Ježiša Krista a Bohorodičku. Aj v Prešove jej bude patriť čestné miesto na pravej strane liturgického priestoru,“ spresňuje hovorca.

Liturgická farba počas slávenia v tento deň bude červená, symbolizuje Kristovu obetu. Táto farba je však aj symbolom mučeníctva biskupov a kňazov gréckokatolíckej cirkvi, ktorí v 50. rokoch minulého storočia boli štátnym aparátom neprávom odsúdení.

Podľa Pavlišinoviča bude samotný liturgický priestor takmer 30 metrov široký, 15 metrov hlboký a bude sa týčiť do výšky približne 13 metrov. „Architektonický návrh pochádza z dielne Petra Marcinka z Prešova, ktorý sa podieľal aj na architektonickom návrhu liturgického priestoru počas návštevy sv. Jána Pavla II. v Prešove v roku 1995,“ objasňuje.

V byzantskej tradícii je súčasťou každého chrámu aj ikonostas. Ide o drevenú stenu, ktorá oddeľuje, resp. spája loď chrámu predstavujúcu putujúcu Cirkev (miesto, kde sú zhromaždení veriaci) od svätyne chrámu predstavujúcu oslávenú Cirkev (kde pri oltári stojí kňaz). Ani tento podstatný prvok východných chrámov nebude chýbať. „Nepôjde však o úplný ikonostas, ale o základné dve ikony – ikonu Krista Učiteľa a ikonu Presvätej Bohorodičky s malým Ježišom v náručí,“ vysvetľuje Pavlišinovič a dodáva, že dve hlavné ikony budú vernými fotokópiami hlavných ikon z dreveného chrámu v Kožanoch. "Drevený chrám stretnutia Pána s prorokom Simeonom bol postavený v roku 1760 a ikonostas bol skonštruovaný krátko nato. Ikony z tohto chrámu oplývajú skutočne nádhernými farbami,“ dodáva Pavlišinovič.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #svätyňa #Prešovský kraj #návšteva pápeža Františka na Slovensku