Pieskové pláže s vôňou histórie na Záhorí

More je jedna z vecí, ktorá Slovensku chýba. Na to, aby sa bosé nohy mohli zaboriť do jemných pieskových vlniek, však netreba cestovať dlhé hodiny. Na Záhorí sú výsledkom sily prírodných živlov a ťažobnej činnosti. Zavítajte k prírodným kúpaliskám pri Malých Levároch a v Šaštíne-Strážach.

26.08.2021 12:00
Rudava, letecký pohľad Foto:
Rudava. Letecký pohľad na kemping a jazero.
debata

Lokalita medzi riekou Morava a pásom Malých Karpát má niekoľko tvárí. Aj tú naoko nehostinnú, no s významnými biotopmi. Takmer po celej dĺžke Borskej nížiny, ktorá je súčasťou Záhorskej nížiny, sa ukrýva unikátna slovenská púšť. Jemné piesky sem počas pleistocénu (staršie štvrtohory) navial vietor prevažne z nivy rieky Morava. Svojou činnosťou vytvoril duny, ktoré dosahujú na niektorých miestach desiatky metrov.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Oblasť s rozlohou 570 km2 sa zachovala vďaka tomu, že územie je vojenským areálom. V minulosti bolo na vstup do Vojenského obvodu Záhorie potrebné povolenie ministerstva obrany. Časti, kde neplatí trvalý zákaz vstupu, sú dnes verejnosti prístupné, treba však sledovať harmonogram vojenských cvičení.

VIDEO: Rekreačná oblasť Rudava, Malé Leváre.

Video

Kedysi more, dnes pláže

Krajinu na Záhorí významne modelovali voda a vietor. Vďaka riečnym naplaveninám a viatemu piesku, ktoré prekryli staršie sedimenty mladotreťohorného mora, sa Záhorie stalo ideálnym miestom pre ťažbu piesku či štrku. Bývalé pieskovne a štrkovne sa neskôr premenili na vyhľadávané rekreačné miesta.

V najlepších časoch praskali autokempingy pri Rudave a Gazárke vo švíkoch. „Kedysi tu stávali karavany v tristometrových radoch,“ približuje Adrian Pernecký, starosta obce Malé Leváre, ktorá spravuje Rekreačnú oblasť Rudava.

Pri jazere dodnes funguje požičovňa malých plavidiel. Už 37 rokov ju prevádzkuje Ľuboš Hroboň, ktorý v minulosti pôsobil ako vedúci rekreačnej oblasti. „Najkrajšia sezóna bola v lete v roku 1992,“ spomína. Vtedy tam zavítalo asi 800 ľudí, počas víkendu aj tisíc denne. Kedysi na návštevníkov dohliadali dokonca aj plavčíci. Zlom nastal podľa Hroboňa po rozdelení ČSFR. Myslí si, že turisti by sa vrátili, ak by mali pestrú škálu služieb.

Slony na Záhorí

Roky sa tiež snaží o propagáciu nálezov zaujímavých fosílií, ktoré sa tam našli počas ťažby štrku. „Chceli by sme vybudovať minimúzeum,“ dodáva Hroboň. K vzácnym nálezom patria kostrové zvyšky veľkých cicavcov typických pre teplú klímu a viac zalesnenú krajinu, napríklad slona lesného. Objavili tu tiež pozostatky mamuta srstnatého, soba arktického či bizóna pravekého. Mnohé nálezy sú uložené v zbierkach Prírodovedného múzea SNM v Bratislave.

Jazero zaberá viac ako 50 hektárov. Slúži rybárom i rekreantom, pre ktorých vyhradili tri pieskové pláže. Vznikli však umelo, hoci piesok majú podľa starostu všade, kde začnú kopať. „Tento piesok je dovážaný,“ hovorí Pernecký. Z troch pláží zrejme zostane piesočnatá len tá pri kempe, zvyšné dve chce nechať obec zarásť trávou. „Piesok treba špeciálne upravovať,“ vysvetľuje starosta.

Už dnes sa pláž pri Poľovníckej chate zatrávňuje. Podľa starostu majú v obci 40 tropických dní ročne, preto pribudli aj tieniace prvky ako stromy, slnečníky a pergoly, ale aj lavičky či stojany na bicykle. Pri obci začali ťažiť štrk v roku 1953. Po ukončení ťažby v 90. rokoch minulého storočia začala do vyťaženej plochy prenikať spodná voda a bývalá štrková jama sa premenila na oddychovú zónu.

VIDEO: Rekreačné stredisko Gazárka, Šaštín-Stráže.

Video

Kráľovstvo piesku

Rekreačné stredisko Gazárka v meste Šaštín-Stráže vzniklo na mieste, kde sa ťažil piesok. Nachádza sa tam dokopy päť jazier. Na rozdiel od Rudavy sú miestne pláže prirodzene piesočnaté. „Stredisko sa rozprestiera v južnej časti mesta Šaštín-Stráže ležiaceho na Záhorskej nížine. Jej súčasťou je Borská nížina, ktorá je tvorená viatymi pieskami. Vďaka nim tu máme piesočnaté pláže,“ približuje konateľka mestskej spoločnosti Gazárka Patrícia Havlíčková Javorková.

Vyťažené jazerá najskôr využívali domáci na kúpanie, neskôr pribudol rybolov. „Rekreačné stredisko bolo vybudované v 70. rokoch minulého storočia a svoje služby poskytuje návštevníkom dodnes,“ dodáva Havlíčková Javorková. Gazárka bola vyhľadávanou lokalitou najmä v 80. a 90. rokoch. Chaty i stanové a karavanové miesta v autokempingu boli plne obsadené. Dovolenkovali tam najmä Slováci a Česi a tiež návštevníci z okolitých krajín.

V súčasnosti funguje len chatová oblasť ukrytá v borovicovom páse, ktorý od seba oddeľuje dve jazerá. Oficiálna pláž sa nachádza pri väčšom jazere kúsok za vstupom do strediska. Pieskovým kráľovstvom je však menšie jazero za ním. Od prístupovej cesty pri chatách k nemu vedie široký piesočnatý svah, ktorý lemuje asi polovicu jazera.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj #Bratislavský kraj #Leto s Pravdou