Prípravy na stretnutie s pápežom v Košiciach vrcholia

Na štadióne TJ Lokomotíva bude počas stretnutia mladých s pápežom Františkom na pódiu relikviár blahoslavenej Anny Kolesárovej z Vysokej nad Uhom. Otčenáš zaznie aj v rómčine. Rómovia z Luníka IX si do rómčiny preložili modlitbu Otčenáš, keďže inak sa ju modlili v Bardejove či v Jarovniciach.

28.08.2021 08:20
návšteva pápeža v Košiciach Foto:
Návšteva pápeža v Košiciach. Návrh pódia.
debata (21)

Samotnú scénu, ktorá bude na košickom štadióne, vytvoril grafik Stanislav Andiľ z Nového Salaša, ktorý má päť detí. Bol aj autorom scény na Slávnosť blahorečenia Anky, kde pracoval so symbolom ľalie. Samotný priestor bude 28 metrov široký a 20 metrov hlboký a bude sa týčiť do výšky približne osem metrov. Organizačný tím ho vybral spomedzi viacerých návrhov.

„Návrh pre scénu stojí na 2 prvkoch – tváre a farby. Výraz tváre človeka napovie veľa a zvlášť mladí ľudia sú veľmi vnímaví na emócie a nálady vyjadrené mimikou v tvári. Žijú na sociálnych sieťach, zdieľajú si navzájom svoje fotografie v rôznych pózach, vyjadrujú cez ne svoje emócie, aj to čo prežívajú. Preto ich tváre budú súčasťou scény. Autor hovorí, že scénu vytvoril pri modlite a po rozhovore s Bohom a rodinou. Viackrát navštívil počas púte aj Vysokú nad Uhom.“ O podrobnostiach informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

VIDEO: Štadión Lokomotívy, kde sa ľudia stretnú s pápežom Františkom.

Video

Relikviár symbolizuje obetu a lásku

Pozostatky tela Anny Kolesárovej sú uložené vo dvoch relikviároch. Jeden je v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach a druhý vo Vysokej nad Uhom. Tento relikviár vystavia aj počas návštevy pápeža Františka. Relikviár má tvar srdca, ktoré symbolizuje obetu a lásku. Je vyrobený zo striebra a má priemer približne pol metra. Jeho autorom je šperkár Marek Husovský.

Scéne dominuje modrá farba, ktorá vyjadruje hľadanie zmyslu života. Červenohnedá farba symbolizuje obetu, životné skúšky, prekážky, aj utrpenie, s ktorými sa mladí v živote konfrontujú a v ktorých dozrievajú a dospievajú. V jej strede bude kríž, vyrobený špeciálne pre blahorečenie Anky. Na ňom bude opäť dominovať korpus Krista, ktorý vytvoril autor sochár Ján Lesňák z Levoče. „Týmito rovnakými prvkami chceme ako keby nadviazať na Slávnosť blahorečenia v Košiciach z pred troch rokov a vyjadriť pokračovanie príbehu blahoslavenej mladej laičky v životoch mladých,“ vysvetľuje KBS.

Návšteva pápeža v Košiciach. Relikviár. Foto: annakolesarova.sk
Košice, pápež, relikviár Návšteva pápeža v Košiciach. Relikviár.

Bohatý program na štadióne aj na Luníku IX

Program, ktorý sa chystá na stretnutí s pápežom Františkom na štadióne v Košiciach 14. septembra, bude popretkávaný odkazom blahoslavenej Anny, ktorá tiež bola na tomto mieste blahorečená. Otvoria ho o 8. hodine. Sprievodný program sa začne od 11. hodiny do príchodu pápeža a pokračovať bude aj po jeho odchode do 20. hodiny. Hlavný program s pápežom bude medzi 16.45 a 18. hodinou.

Pred stretnutím s mládežou navštívi pápež František sídlisko Luník IX, kde od roku 2008 pôsobia medzi Rómami Saleziáni dona Bosca. Pri tejto príležitosti pripravili zjednotenú verziu jednej zo základných kresťanských modlitieb Otčenáš – Dade amaro.

„Modlitba Otčenáš sa modlila po Slovensku vo viacerých verziách. My sme tu na Luníku mali svoju verziu, v Bardejove na Poštárke mali svoju verziu, v Jarovniciach sa modlili tiež niečo prispôsobené. Tým, že vznikla myšlienka, že keď tu bude Svätý Otec, tak sa budeme modliť spoločne so Svätým Otcom, rozhodli sme sa, aby bola rovnaká melódia a slová,“ vysvetlil Peter Bešenyei, saleziánsky delegát pre pastoráciu Rómov. Saleziáni oslovili Rómov, ktorí ovládajú rómsky jazyk, aby túto modlitbu preložili. Finálnu textovú úpravu urobil Ján Hero a hudobne ju spracoval Adrián Harvan.

Do rómskeho jazyka sú už preložené aj iné základné modlitby. Jednou z nich je modlitba Zdravas’, Mária, ktorá zaznie na Luníku v rámci spoločnej modlitby ruženca počas umelecko-duchovného programu tesne pred príchodom pápeža na priestranstvo pri saleziánskom komunitnom centre na sídlisku Luník IX. v Košiciach.

V deň stretnutia bude samotný areál sektorov pre verejnosť otvorený od 8. ráno. „Dve hodiny pred príchodom Svätého Otca bude už sídlisko uzavreté a nebude možný vstup. Keďže je v ten deň sviatok Povýšenia Svätého kríža, na bočnom pódiu, kde bude prebiehať prípravný program, bude o 11. hodine svätá omša. Sláviť ju bude salezián biskup a súčasný apoštolský prefekt Azerbajdžanu Mons. Vladimír Fekete a kazateľom bude don Jozef Luscoň. Od 13. hodine začne svoj program Zbor z Luníka IX, o 14. hodine sa začne potom umelecko-duchovný program s názvom „Na ceste“, zložený z piesní, tancov, silných svedectiev a modlitieb. Od 15.45 sú v programe krátke chvály,“ informovala o programe Konferencia biskupov Slovenska. O štvrtej popoludní sa očakáva príchod Svätého Otca a polhodinový program s ním, ktorý bude pokračovať ešte hodinu po jeho odchode.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pápež František #Rómovia #Košický kraj #návšteva pápeža Františka na Slovensku