Horskí záchranári dostali veľký dom

Nový trojpodlažný dom vyrástol v obci Bystrá pre Horskú záchrannú službu na južnej strane Nízkych Tatier. Postaviť sa ho podarilo v pomerne krátkom čase – trvalo to osemnásť mesiacov.

05.09.2021 11:00
Horská služba Foto: ,
Dom pre horských záchranárov postavili v v Bystrej za necelé dva roky.
debata

Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga upozornil, že Nízke Tatry sú poslednou oblasťou, v ktorej doteraz nemali budovu vo vlastnej správe. „Som veľmi rád, že tu už máme vyhovujúce podmienky pre našu prácu,“ povedal.

Priblížil, že novostavba stála zhruba 2,5 milióna eur, pričom od poklepania základného kameňa stihla vyrásť za rok a pol.

Fabrika na úrazy

„V Nízkych Tatrách pôsobí 31 horských záchranárov, ktorí majú na starosti celú túto oblasť. Je jedna z najväčších, ktorú máme a dochádza tu k najväčšiemu počtu zranení. Vieme, čo sa tu v zime na Chopku deje – je to taká fabrika na úrazy,“ podčiarkol Janiga.

„Máme tu úžasné priestory aj pre kynológov, teda pre psíkov. Tie sú veľmi dôležité, lebo bez nich by sme to zvládali asi len veľmi ťažko – či už v zime pri lavínach, alebo v lete pri rôznych pádoch,“ vraví. Dokopy majú osem štvornohých pomocníkov, z nich piati sú v severnej a traja v južnej časti Chopku.

Dom pre horských záchranárov postavili v v...
V budove majú aj lezeckú stenu a priestrannú...
+2Stavbu v obci Bystrá nedávno odovzdali za...

„Nová budova má aj posilňovňu, lezeckú stenu, kuchynku, šatne a sušiarne. Tie sú veľkou výhodou, lebo záchranári často vyrážajú do terénu v zlom počasí. Takto si veci môžu hneď vysušiť, aby boli pripravení na ďalší zásah,“ poznamenal riaditeľ.

Verí, že úspešne dokončia aj ďalšie budovy, ktoré majú rozostavané v Žiarskej doline a Jasnej. „Potom sa vrhneme na ďalšie investičné akcie,“ doplnil Janiga.

Tréningová stena

Stavbu nedávno odovzdali záchranárom za prítomnosti ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). „Po osemnástich rokoch prenájmov a rôznych nevyhovujúcich priestorov, kde horskí záchranári museli hľadať rôzne alternatívne riešenia na uskladnenie techniky, sa to konečne podarilo,“ povedal Mikulec.

Pripomenul, že tam majú priestrannú garáž pre skútre a všetku techniku, školiacu miestnosť či izby, v ktorých môžu záchranári odpočívať. Pochválil tiež lezeckú stenu, ktorá sa nachádza vo vnútri – hneď pri vstupe do budovy.

„Na svoj výcvik a tréning ju tak môžu využívať kedykoľvek, bez obmedzenia počasia,“ podotkol. Minister tvrdí, že cieľom rezortu je, aby podobných investičných akcií mohli vykonať čo najviac a v každej oblasti, kde je to potrebné.

„Žiaľ, od predchádzajúceho vedenia sme zdedili investičný dlh cez 300 miliónov eur. Veľmi ho vidieť nielen u horskej služby, ale u všetkých zložiek ministerstva vnútra, najmä v policajnom zbore. Naše priority musíme zamerať v nasledujúcom období aj tam,“ doplnil Mikulec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #Banskobystrický kraj #Horská služba #bystrá