Kusý súhlasí so zbúraním Istropolisu. Má však štyri podmienky

Bratislavské Nové Mesto odsúhlasí zbúranie súčasnej budovy Domu odborov Istropolis na Trnavskom Mýte len po splnení viacerách požiadaviek.

30.08.2021 15:24 , aktualizované: 16:22
Novy Istropolis, PR článok, reklama, nepoužívať
Vizualizácia nového Istropolisu.
debata (2)

Na tlačovej konferencii to uviedol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Súčasný vlastník, spoločnosť Immocap, požiadala o vydanie búracieho povolenia na budovu Istropolisu. Kusý považuje toto konanie za neférové, nakoľko už niekoľko rokov upozorňuje na požiadavky, ktoré má mestská časť na nového majiteľa. „V prvom rade očakávame od investora písomnú garanciu, že Istropolis bude nahradený," uviedol starosta s tým, že nemá dôveru voči sľubom a víziám developera. „Videl som už množstvo vizualizácií, ale aj to, ako zmizlo PKO," poznamenal Kusý s tým, že Istopolis nesmie skončiť ako PKO.

+4

Stromy či škôlka

Nové Mesto požaduje písomný záväzok, ktorým sa developer pod hrozbou sankcie zaviaže, že na mieste súčasnej budovy postaví kultúrno-spoločenské centrum, a to v prvej fáze výstavby projektu, ktorý pozostáva z niekoľkých častí. Druhou požiadavkou mestskej časti je zachovanie určitých historických artefaktov, ktoré sa nachádzajú v budove Istropolisu. „Treťou požiadavkou je zachovanie stromov, ktoré mestská časť definuje ako hodnotné," priblížil starosta s tým, že tieto stromy môžu byť zachované na pôvodných miestach, prípadne premiestnené. Štvrtou požiadavkou Nového mesta je, aby mestská časť a hlavné mesto mohlo ovplyvňovať konečnú podobu verejných priestorov v okolí budúceho centra. Poslednou požiadavkou je, aby na prízemí nového objektu vznikla miestna škôlka.

06-byty  5x Čítajte viac Hľadá sa miesto pre kongresové centrum. Bude to Incheba alebo Istropolis?

Vlastníkom budovy Istropolisu a prislúchajúcich objektov je spoločnosť Immocap, ktorá chce objekt na Trnavskom mýte zmeniť na nové centrum so zeleňou a verejnými priestormi.

Diskusii sa nebráni

Investor sa diskusii k vzneseným požiadavkám nebráni. „Registrujeme podmienky pána starostu, ktoré dnes odzneli, a po ich internej analýze sme pripravení na diskusiu so zámerom priniesť čo najlepšie riešenie pre obyvateľov mestskej časti a celej Bratislavy,“ uviedol v reakcii pre TASR Martin Šramko, generálny riaditeľ Immocap Group.

Zároveň podotkol, že od akvizície Domu odborov v roku 2017 spoločnosť verejne deklaruje zachovanie kultúrno-spoločenskej funkcie v území a zveľadenie lokality Trnavského mýta, ktorá roky chátra. „Počas takmer štvorročných príprav sa usilujeme o nastavenie takých parametrov projektu, aby Bratislava získala moderný verejný priestor a reprezentatívne kultúrno-kongresové centrum, na ktoré budeme môcť byť všetci pyšní,“ ubezpečil Šramko.

Nový Istropolis je jedným z adeptov na nové Národné kultúrne a kongresové centrum, ktoré v prípade kvalitného projektu prisľúbil štát podporiť sumou 60 miliónov eur. Ďalšími dvoma kandidátmi je projekt v areáli výstavného centra Incheba a projekt Nové Lido od spoločnosti JTRE. O tom, ktorý z troch predložených projektov získa štátnu podporu, by mali rozhodnúť už v najbližších dňoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Istropolis