V Košiciach už plnia nemocnice ľudia s kovidom. Ohnisko bolo aj v klientskom centre

Kým v júni a v júli boli v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice hospitalizovaní dvaja až štyria covidoví pacienti, v auguste sa ich počet začal zvyšovať.

07.09.2021 06:20
debata (534)

„Teraz v septembri máme hospitalizovaných už 27 pacientov s ochorením COVID-19 a v piatok sme zaznamenali aj prvé úmrtie. Vidíme, ako sa situácia začína meniť, podobá sa na minulú jeseň, akurát s mesačným predstihom, pretože podobný počet pacientov sme mali v októbri 2020,“ hovorí generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny je momentálne 18 pacientov. Nemocnica cez víkend znovu reprofilizovala pracoviská. „Po troch mesiacoch sme pre covidových pacientov museli opäť otvoriť pavilón Kliniky pneumológie a ftizeológie v areáli na Rastislavovej ulici. V súčasnosti je tu hospitalizovaných päť pacientov. Po dlhšom čase máme aj covidových pacientov vo vážnom stave, štyria sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Z celého počtu hospitalizovaných štyria pacienti potrebujú podporu vysokoprietokového kyslíka,“ dodáva riaditeľ.

Jeden z kriticky chorých covidových pacientov je vo veku do 60 rokov, ostatní sú nad 60 rokov. „Sledujeme, ako situácia začína kopírovať minuloročný vývoj. Všetci pacienti, ktorých sme prijali na naše oddelenie, boli nezaočkovaní. Som presvedčený, že keby sa nechali očkovať, nemuseli mať taký vážny priebeh ochorenia COVID-19,“ konštatuje primár OAIM Ján Michlík. Medzi terajšími 27 covidovými pacientmi sú dvaja, ktorí boli zaočkovaní len prvou dávkou a jedna osoba s plnou vakcináciou. Všetci ostatní pacienti neboli očkovaní.

V Košiciach sa objavilo aj ďalšie ohnisko nákazy. „Kvôli vysokému počtu pozitívnych zamestnancov ministerstvo vnútra na základe rozhodnutia hygienika v pondelok zatvorilo pre verejnosť klientske centrum Okresného úradu na Komenského ulici, kde sme všetky priestory dezinfikovali,“ uviedla hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva Jana Mésarová.

Nemilé prekvapenie čakalo aj na žiakov celkovo deviatich tried základných škôl v Košiciach. Tie museli na základe informácií od rodičov a po konzultáciách s vedením košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva kvôli pozitívnym testom žiakov na ochorenie COVID-19 prerušiť na dva týždne prezenčné vyučovanie. „Dištančne sa vzdeláva 230 žiakov,“ uviedol magistrát mesta Košice.

© Autorské práva vyhradené

534 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #školy #Košický kraj #hospitalizácia v nemocnici #Covid-19