Na východe sa zrazil rýchlik s nákladiakom, posádka si skokom zachránila život

Rýchlik z Košíc do Bratislavy sa pri obci Letanovce v okrese Spišská Nová Ves zrazil s nákladným autom, ktoré dostalo na železničnom priecestí poruchu.

11.09.2021 11:07 , aktualizované: 12.09.2021 10:14
nehoda Foto:
Nehoda vlaku a nákladného auta v katastri obce Spišské Tomášovce.
debata (43)

Posádka stihla z vozidla vyskočiť a zrejme si tak zachránila život, keďže prednú časť vozidla náraz odhodil od zvyšku nákladiaka. Na prvom vozni vlaku sa v dôsledku nárazu rozbilo sklo, jedna osoba tam utrpela zranenia. Pre TASR to uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Polícia na sociálnej sieti uviedla, že pri nehode sa nikto nezranil. „Rušňovodič a vodič motorového vozidla boli podrobení dychovým skúškam s negatívnym výsledkom. Vlaková a cestná doprava je v tomto úseku úplne zastavená,“ napísala polícia.

K nehode malo podľa Kováča prísť v sobotu ráno o 9.10 h, ide o rýchlik 604 Tatran. Doprava je nahradená autobusmi. Cestujúci musia rátať s meškaním vlakov, pretože k zrážke došlo na hlavnom železničnom ťahu. Jedna osoba bola zranená a ďalšia bola v dôsledku šoku prevezená do nemocnice, priblížil Kováč.

„Pravdepodobne došlo k poruche vozidla na priecestí. Vodič ešte z neho stihol vyskočil a nejakým spôsobom sa snažil mávať na rušňovodiča. Avšak tam je rýchlosť 100 kilometrov za hodinu, čiže on nedokáže zabrzdiť na krátkej vzdialenosti,“ poznamenal Kováč.

nehoda autobus auto Čítajte viac Pod zrážku autobusu s autami pri Strečne sa zrejme podpísal infarkt vodiča

Škoda takmer 2,5 milióna eur

Škodu po zrážke vyčíslili na takmer 2,5 milióna eur. Informovala hovorkyňa košického krajského policajného riaditeľstva Lenka Ivanová s tým, že polícia začala v prípade trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

„Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania zostalo nákladné motorové vozidlo zn. Tatra stáť na železničnom priecestí z doposiaľ nezisteného dôvodu,“ uviedla s tým, že náraz rýchlika do vozidla v rýchlosti približne 100 kilometrov za hodinu, ktorej rušňovodič pre krátku vzdialenosť nedokázal zabrániť, Tatru „totálne zdeformoval“. Na rýchliku došlo k „značnému“ poškodeniu rušňa a prvého a druhého vozňa. Nehoda si podľa predbežného vyjadrenia lekárov vyžiadala ľahké zranenia jedného z cestujúcich.

„Po dôkladnom zadokumentovaní udalosti bola celková predbežná škoda vyčíslená na viac ako 2 400 000 eur,“ doplnila Ivanová.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Letanovce #Spišská Nová Ves #nehoda vlaku