Luník zdobia pred návštevou pápeža namaľované kvety

Počas prípravy košického sídliska Luník IX na návštevu pápeža Františka pomaľovali stenu jedného z panelových domov kvetmi.

11.09.2021 19:39
luník Foto:
Rómske sídlisko Luník IX v Košiciach sa pripravuje na návštevu pápeža Františka. Na snímke vymaľovaná fasáda obytného bloku 8. septembra 2021 v Košiciach.
debata (32)

Za projektom murálnej maľby, ktorej predlohou boli návrhy miestnych detí, stojí spolupráca Saleziánov don Bosca na Luníku IX, košického združenia Street art communication a ETP Slovensko. TASR o tom za saleziánov informoval Rastislav Hamráček.

„Murálna maľba znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy. Vyjadrujú krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach,“ uviedol spoluautor myšlienky Michal Žák s tým, že maľba „vyzdvihuje ľudskú hodnotu a krásu bez ohľadu na to, v akých podmienkach žije“. Dielo má tiež reagovať na myšlienky pápeža Františka, ktorý svoju pozornosť často smeruje na miesta, kde žijú núdzni. Návrh kvetov vychádza podľa Hamráčkových slov z intenzívnej niekoľkotýždňovej spolupráce s miestnymi rómskymi deťmi, ktoré kresby vytvorili na výtvarnom workshope.

Projekt financoval magistrát mesta Košice.

Maďarsko Vatikán pápež návšteva21 Čítajte viac Pápež sa modlil za úspech svojej návštevy Maďarska a Slovenska
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Luník IX #návšteva pápeža Františka na Slovensku