Ďalší útok medveďa na človeka: Šelma napadla pastiera oviec

Šokovaný muž môže hovoriť o obrovskom šťastí, lebo mal pri sebe psov. Tie ho ochránili, takže vyviazol bez zranení.

22.09.2021 15:01
medveď, pastier, kataster Nevoľného Foto:
Medveď v katastri Nevoľného zaútočil na pastiera.
debata (144)

V obci Nevoľné pri Kremnici, ktorá sa nachádza v krásnej prírode, sú ľudia znepokojení. Starosta Štefan Henžel ich prostredníctvom sociálnej siete upozornil na udalosť z dnešného rána.

„Vážení spoluobčania, dnes bol zaznamenaný útok medveďa hnedého na človeka v našom katastrálnom území. Konkrétne nad veľkým senníkom na farme nad našou obcou,“ uviedol starosta.

„Napadnutý pastier oviec mal obrovské šťastie, že mal pri sebe pastierskych psov, tie ho ako tak ochránili. Preto vás upozorňujem na ostražitosť, ak sa rozhodnete ísť do lesa,“ podčiarkol Henžel.

Starosta priblížil, že o udalosti už informoval predsedu regionálneho poľovného združenia, odbor životného prostredia aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. „Tu už končí každá sranda, dávajte si pozor,“ adresoval domácim výstražné slová.

Henžel Pravde potvrdil, že napadnutého muža útok šelmy šokoval. „Z fyzických zranení našťastie vyviazol, ale psychicky je to to trošku o inom,“ hovorí. Medveď sa podľa neho na pastiera vyrútil úplne nečakane, keď vyšiel z hmly. Ocitli sa vraj zoči voči.

„Nemohol ho včas zbadať, ale mal pri sebe veľkých pastierskych psov a tie ho zaznamenali skôr. V podstate mu pomohli, aby ho šelma nezranila,“ vraví starosta. „Určite však išlo o nepríjemný stret, ktorý ten človek zažil,“ podotkol.

Udalosť obci nahlásila nadriadená pastiera, ktorá nevedela, ako postupovať. „Ja som potom upovedomil kompetentných. Zásahový tím mi oznámil, že sem prídu vo štvrtok alebo v piatok, keďže tomu človeku sa fyzicky nič nestalo. Šelmu sem zrejme prídu monitorovať a zachytávať nejaké stopy,“ mieni Henžel.

Ovce sú v dotknutej lokalite dlhodobo, medvede o nich podľa starostu vedia. „Pred dvomi rokmi vtrhla do košiara medvedica a poškodila niekoľko oviec. K človeku sa vtedy nepriblížila, ale v danom čase sa tam tiež robilo nejaké šetrenie,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Kremnica #medveď #Banskobystrický kraj