V Košickom kraji sa chystajú na tretiu dávku vakcíny

Košický samosprávny kraj začína očkovať klientov v zariadeniach sociálnych služieb treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Hneď po vydaní usmernenia od ministerstva zdravotníctva vyrazia zdravotníci do zariadenia Via Lux v Barci pri Košiciach.

29.09.2021 00:00
debata (4)

„Na základe pokynov z ministerstva zdravotníctva podá krajský očkovací tím tretiu dávku vakcíny ako prvým približne 250 klientom a zamestnancom župného zariadenia Via Lux v Barci,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Okrem seniorov by mali očkovanie absolvovať aj ďalšie rizikové skupiny, ako napríklad zdravotníci, onkologickí pacienti…

Okrem toho kraj spúšťa aj očkovanie študentov priamo v stredných školách, ktorých je zriaďovateľom. „Presúvame sa za stredoškolákmi priamo na školy, kde koronavírus opäť ukazuje svoju silu. Počas aktuálneho týždňa budeme očkovať na stredných školách v Košiciach, Prakovciach, Michalovciach, Kráľovskom Chlmci, Spišskej Novej Vsi, Sečovciach, Rožňave, Trebišove, vo Veľkých Kapušanoch, v Gelnici, Krompachoch aj Sobranciach. Očkovanie by tak malo absolvovať viac ako 340 študentov aj zamestnancov,“ konkretizoval Trnka.

Očkovanie v školách bude v rámci mobilnej očkovacej služby, a to na základe záujmu, ktorý nahlási samotná škola. Študenti, ktorí dovŕšili vek 18 a viac rokov, budú mať na výber z jednodávkovej vakcíny Janssen alebo z dvojdávkovej vakcíny Pfizer. Mladších stredoškolákov, ktorí ešte nemajú 18 rokov, zdravotníci zaočkujú vakcínami od spoločnosti Pfizer za prítomnosti dospelého zástupcu. Každá škola môže záujem o vakcináciu nahlásiť zriaďovateľovi aj priebežne.

Župa dosiaľ podala už viac ako 264-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19, z toho približne 39-tisíc v teréne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #očkovanie proti koronavírusu