Archeológom sa na Pustom hrade môže stať každý, odmenou sú mince

Vykopať denáre a odniesť si ich domov ako suvenír umožňuje novinka, ktorá nedávno pribudla na Pustom hrade.

04.10.2021 17:00
Pustý hrad, archeopieskovisko Foto:
Archeopieskovisko na pustom hrade je zábavou najmä pre deti.
debata

Stať sa na chvíľu archeológom ponúka Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v rámci série Zaži hrady inak. Lokálny remeselník vyrobil na tento projekt repliky denárov, ktoré sa našli počas výskumu Pustého hradu.

„My sme ich ukryli do archeopieskoviska, kde si ich návštevníci komentovaných prehliadok, pod dohľadom a s odborným výkladom, môžu vykopať. Získajú ich rozbíjaním sadrových odliatkov a následne im zostanú na pamiatku ako unikátny suvenír,“ uviedli organizátori. Pripomenuli, že novinku si ľudia mohli prvýkrát vyskúšať začiatkom septembra, ďalšia takáto príležitosť sa naskytla prvý októbrový víkend.

Na Pustom hrade archeológovia každoročne...
Na Pustom hrade archeológovia každoročne...
+2Pustý hrad

Archeológ Ján Beljak, ktorý už roky vedie výskum na Pustom hrade potvrdil, že kópie denárov z čias uhorského kráľa Bela IV. vznikli na základe neďalekého nálezu.

„Ide o stredovekú mincu panovníka, ktorý vládol v rokoch 1235 až 1270. Zhodou okolností sa našla v susedstve nového archeopieskoviska,“ hovorí. Ozrejmil, že toto platidlo zobrazuje anjela zabíjajúceho draka. Takáto symbolika sa vraj v stredoveku používala často.

Novinka je podľa archeológa výborným edukačným prvkom. „Deti si takouto formou môžu vytvoriť lepší vzťah k histórii, archeológii a kultúrnemu dedičstvu,“ mieni. Pripomenul však, že to nie je určené len pre nižšiu vekovú kategóriu. „Na svoje si prídu aj dospelí,“ podotkol.

Falšovateľská dielňa

Beljak vysvetlil, že originálny stredoveký denár, podľa ktorého dali urobiť repliky, našli na Pustom hrade v roku 2016, no aj počas tejto sezóny objavili viacero podobných kusov. „Každoročne nachádzame okolo päťdesiat mincí, medzi nimi pravé aj falošné,“ objasnil s tým, že archeopieskovisko sa nachádza na mieste, kde bol najväčší výskyt starých platidiel.

„Na začiatku 14. storočia tam bola aj falšovateľská dielňa,“ prezradil. Práve táto skutočnosť je jedným z najväčších tajomstiev Pustého hradu. Ďalším jeho, v podstate už verejným, tajomstvom je, že s rozlohou 4,7 hektára patrí medzi najrozsiahlejšie hradné areály u nás.

„V 13. storočí, teda práve v období, z ktorého pochádza aj spomínaná nájdená minca, bol najviac navštevovaný kráľmi Uhorska na území dnešného Slovenska,“ vraví archeológ.

Obľúbenosť tohto stredovekého sídla spočívala v tom, že sa týčilo na križovatke obchodných ciest, v ktorých okolí sú banské mestá. Okrem toho sa tam nachádzal poľovný revír, ktorý vtedajší panovníci radi využívali.

VIDEO: Pozrite si je jedinečný panoramatický výhľad z Pustého hradu. Takto sme ho nakrútili začiatkom októbra 2019.

Video

„Je tu tiež najväčšia hradná cisterna na Slovensku, teda zásobáreň na vodu. No a nemôžem obísť ani vežu na Dolnom hrade, ktorá s pôdorysom 20×20 metrov patrí medzi najväčšie rezidenčné stavby v strednej Európe,“ poznamenal.

Odborník priblížil, že výskum tam prebieha už tridsiatu sezónu. „Momentálne realizujeme niekoľko archeologických sond a obnovu veže vo východnej línii opevnenia Horného hradu,“ povedal. Priamo v teréne pracujú do konca októbra, potom sa tam opäť vrátia v ďalšej sezóne. Medzitým píšu žiadosti o granty, venujú sa dokončovaniu nálezovej správy a publikáciám.

Keď je dobré počasie, denne navštívi hrad zhruba päťsto ľudí. Priťahuje ich nielen históriou, ale tiež flórou, faunou hradného kopca a panoramatickými výhľadmi do krajiny.

„Na každú stranu vidieť, za dobrých podmienok, do vzdialenosti päťdesiat kilometrov. Okrem Zvolena a okolitých obcí ponúka pohľad na Štiavnické a Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Javorie, Poľanu či celú Zvolenskú kotlinu,“ doplnil archeológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #Pustý hrad #denáre