Lafranconi či Lanfranconi? NDS a dopravný podnik opravili skomolené názvy

Most Lanfranconi na diaľnici D2 v Bratislave už nesie korektný názov a nevolá sa už skomolene Most Lafranconi. V uplynulých týždňoch správne pomenovanie na dopravných značkách vyznačila Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

09.10.2021 21:59
most lanfranconi Foto: ,
Most Lanfranconi na zábere z júla 2018 ešte pod nesprávnym názvom.
debata (21)

„Na území Bratislavy prišlo ku korektnému zjednoteniu názvoslovia, zastávky MHD ako aj mosta. Pomenovanie je podľa grófa Lanfranconiho, preto aj NDS pristúpila k zmene názvu mosta,“ uviedla pre TASR hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) pristúpil k zmene názvu zastávky MHD, ktorá niesla taktiež skomolený nesprávny názov Lafranconi na správne pomenovanie Lanfranconi ešte koncom minulého roka.

Enea Grazioso Lanfranconi bol taliansky staviteľ a vynálezca pôsobiaci aj v Bratislave. Vypracoval návrh na reguláciu Dunaja, aby Bratislavu nielen ochránil pred povodňami, ale umožnil aj perspektívnu lodnú dopravu. V Bratislave mal palác, vilu a rozľahlý park, ktorý zaberal celú plochu dnešnej Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského a botanickú záhradu.

Diaľničný most v Bratislave ponad Dunaj, pomenovaný po Lanfranconim, slávnostne otvorili v roku 1992. V jeho názve však doteraz chýbalo písmenko „n“, ktoré sa v priebehu rokov vytratilo.

Bratislava Čítajte viac Vodiči sa v Bratislave sťažujú na kolabujúcu dopravu. Diaľničiari odkazujú: Treba sa obrátiť na primátora Valla
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Národná diaľničná spoločnosť #Most Lanfranconi