Potápači vyčistili už 15 plies. Zo Štrbského vytiahli puk Arneho Krotáka

Každý rok sa v rámci akcie Čisté vody v oblakoch púšťajú potápači do čistenia tatranských plies. Spod ich hladiny v uplynulých mesiacoch vylovili 60 kilogramov odpadu.

14.10.2021 12:25
Tatry, plesá, čistenie Foto:
Potápači vyčistili 15 tatranských plies.
debata (3)

Potápači počas tohto leta vyčistili Vyšné a Nižné Wahlenbergovo pleso, Nižné Terianske pleso, Veľké Žabie pleso, Veľké Hincovo pleso, Prostredné aj Veľké Spišské pleso, Modré pleso, Litvorové pleso, Dlhé pleso vo Velickej i Ľadové pleso v Zlomiskovej doline. Na breh vytiahli celkovo 36,5 kilogramu odpadkov, pričom najviac smetí ležalo na dne Ľadového plesa. Váha ukázala, že odtiaľ vylovili desať kilogramov neporiadku.

VIDEO: Krásne Wahlenbergove plesá vo Furkotskej doline.

Video

Táto akcia je od roku 1994 súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov a fotografie. Ten mal síce pre pandémiu aj tento rok iba virtuálnu podobu, ale vysokohorské jazerá potápači vyčistili reálne. K jedenástim plesám v uplynulých dňoch postupne pridali ďalšie štyri – Velické, Popradské, Štrbské a Nové Štrbské pleso. Dokopy urobili 21 ponorov. Na breh vytiahli 23,5 kilogramu odpadu.

Potápači vyčistili 15 tatranských plies.
Potápači vyčistili 15 tatranských plies. Puk...
+3Potápači vyčistili 15 tatranských plies.

Najviac neporiadku bolo už tradične v Štrbskom plese, odkiaľ vylovili 13 kilogramov odpadkov. Vo vreciach skončili napríklad fľaše od šampusu, rôzne obaly od potravín i plastové poháre. Medzi úlovkami bol však aj ešte nezhrdzavený račňový gola kľúč, požiarny hák z obdobia monarchie, slúžiaci na vyťahovanie ľadu z plesa, či hokejový puk z rozlúčky s kariérou popradského rekordéra Arneho Krotáka, na ktorý potápači natrafili na dne Nového Štrbského plesa.

„Síce aj po rokoch čistenia nejaký ten neporiadok v plesách stále nachádzame, veľmi nás teší, že je predovšetkým zo staršieho obdobia. Nový pribúda len sporadicky, väčšinou nechtiac. Pri troche nepozornosti sfúkne napríklad odpadky alebo aj odevné súčiastky vietor i do plesa alebo spadnú horolezcom zo stien, či ich tam so sebou prinesie lavína,“ konštatuje Pavol Kráľ zo Štátnych lesov TANAP, ktorý je zároveň aj potápačom a dlhoročným koordinátorom akcie Čisté vody v oblakoch.

Takmer za tri desaťročia sa na brehu tatranských plies ocitlo ozaj všeličo. Dokonca aj nevybuchnutý odistený granát či črepiny z vybuchnutej leteckej bomby. Kuriozitou bol napríklad tomahavk z natáčania filmu Náčelník Veľký Had, ktorý s legendárnym Gojkom Mitićom v hlavnej úlohe nakrúcali v šesťdesiatych rokoch minulého storočia na Štrbskom plese. Práve z tohto jazera v minulosti potápači vylovili aj historické svietniky, hokejové bránky, sedadlo z električky či píly na rezanie ľadu, ktorý sa kedysi zo Štrbského Plesa vozil i do reštaurácií v Pešti. Celkové množstvo odpadu, ktorý doteraz vytiahli z plies, sa po poslednom čistení vyšplhalo na 7 088 kilogramov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Tatranská Lomnica #TANAP #potápači #plesá #Prešovský kraj