V karanténe sú už len triedy, nie celé školy

Aj v čiernom okrese môžu žiaci chodiť do školy prezenčne podľa školského semaforu na základe písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti a v triede nemusia mať prekryté dýchacie cesty. Potvrdil to aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

15.10.2021 00:00
debata (4)

Situáciu na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Bardejov monitorujú každý deň. Na šiestich základných školách sa učí spolu 3 038 žiakov, medzi ktorými je momentálne 45 pozitívnych žiakov. V karanténe je 12 tried a 11 zamestnancov. „V materských školách nemáme žiadne pozitívne testované dieťa a ani zamestnanca. Chorobnosť žiakov je stabilizovaná, počet ochorení u žiakov aj u zamestnancov sa nezhoršuje. Nemáme hospitalizovaného ani jedného žiaka, ani zamestnanca. Snažíme sa dodržiavať všetky opatrenia," konštatuje vedúca oddelenia školstva a športu Mestského úradu v Bardejove Eva Barbuľaková.

V ôsmich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné sa neučí v troch triedach. „Všetko sú to staršie ročníky, dve ôsmacké a jedna trieda deviatakov,“ hovorí Marián Škuba z kancelárie primátora mesta. Dodáva, že vyučovanie bolo prerušené iba v jedinej triede z 11 materských škôl.

Po trojtýždňovom neustálom poklese počtu infikovaných žiakov sa situácia na základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice začala opätovne zhoršovať. Ako skonštatovala vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková, na základe hlásení zo všetkých 34 základných škôl evidujú k 14. októbru 21 infikovaných žiakov a štyroch zamestnancov škôl na 16 základných školách. „V karanténe máme 25 tried, ktorých žiaci museli prejsť na on-line vyučovanie. Počet žiakov v karanténe vzrástol na vyše 600, pred týždňom ich bolo 380. Mrzí ma, že spolu so žiakmi musia byť v karanténe aj traja učitelia. Keďže doposiaľ nevyužili možnosť nechať sa zaočkovať, nemôžu podľa platného Covid automatu prezenčne učiť v škole,“ uviedla.

V Starej Ľubovni je momentálne päť tried na štyroch základných školách v karanténe. Komplet prezenčne sa vyučuje na ZŠ Levočská, hoci v karanténe sú piati žiaci a jeden asistent učiteľa. Najviac – až 35 žiakov – je v karanténe v ZŠ Podsadek. „Situáciu berú školy veľmi zodpovedne, žiaci sa pravidelne testujú samotestami. Každú situáciu v súvislosti s domácim pozitívnym testom ihneď riešia s regionálnym hygienikom. Ťažko je hodnotiť situáciu, ako sa bude ďalej vyvíjať. Takto, ako to školy a ich riaditelia zvládajú, si zasluhujú obdiv,“ uviedla Monika Gladišová z kancelárie primátora mesta a prednostu MsÚ v Starej Ľubovni.

V stropkovskej ZŠ Hrnčiarska prebieha výučba prezenčne, jeden žiak je v preventívnej karanténe. Podobná situácia je aj v ZŠ Mlynská, kde prebieha prezenčná výučba a dvaja pedagógovia dokončujú karanténu. V ZŠ Konštantínova sa učia všetci prezenčne. „Môžeme skonštatovať, že čo sa týka škôl, aj vďaka prijatým opatreniam v uplynulom období sa situácia za uplynulé dva týždne podstatne zlepšila," uviedol vedúci odboru školstva a kultúry MsÚ v Stropkove Tibor Kubička.

Aktuálne je v troch svidníckych mestských základných školách v karanténe 10 tried. „V meste máme ešte ďalšie dve základné školy, ale ich číslami nedisponujeme. Boli by sme radi, keby sa situácia stabilizovala a čo najmenej sa museli triedy zatvárať, preto stále apelujeme na dodržiavanie opatrení a konzultujeme situáciu s Regionálnym úradom verejného zdravia Svidník,“ dozvedeli sme sa od Kristíny Tchirovej z oddelenia marketingu a komunikácie Mestského úradu vo Svidníku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #základné školy #Prešovský kraj #Covid-19