Banskobystričania majú kaštieľ plný pavúkov a škorpiónov

Desiatky vzácnych pavúkov, ktoré vystavujú v banskobystrickom Tihányiovskom kaštieli, pôsobia možno strašidelne, no nikomu neublížia. V historickej budove môžu návštevníci obdivovať slávnu čiernu vdovu, škorpiónov či mnohonôžku.

17.10.2021 15:15
pavúky, Banská Bystrica Foto: ,
Kurátorka Lucia Hrčková s mnohonôžkou na svojej ruke.
debata

Viac ako tridsiatku exotických druhov zo všetkých kútov sveta priniesla do mesta pod Urpínom výstava s názvom Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov. Banskobystrická župa ju podporila sumou 12-tisíc eur. Organizačne sa na tom podieľajú tiež Stredoslovenské múzeum, oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko a poľská spoločnosť Araneus, ktorá zapožičala výstavné kusy.

VIDEO: Na výstave je čierna vdova aj mnohonôžka.

Video

„Cieľom je spopularizovať pre niekoho nie príliš atraktívne druhy a odbúrať strach, ktorý je v mnohých z nás prirodzene zakorenený,“ hovorí vedúci oddelenia kultúry Banskobystrického samosprávneho kraja Peter Černek. Podčiarkol, že väčšina vystavovaných pavúkov nie je pre človeka nebezpečná. Živia sa prevažne hmyzom, článkonožcami či hlodavcami. V Tihányiovskom kaštieli ich kŕmia najmä cvrčkami.

Návštevníci tam môžu na vlastné oči vidieť, ako tieto druhy lovia, jedia a pohybujú sa. Umožňujú to bezpečné sklenené teráriá, na ktorých sú umiestnené stručné popisy.

Škorpióny, vtáčkarov, mnohonôžky či čierne...
Teráriá, v ktorých vzácne druhy vystavujú.
+5Škorpióny, vtáčkarov, mnohonôžky či čierne...

Veľký záujem

Kurátorka výstavy Lucia Hrčková vraví, že medzi najväčšie lákadlá patria veľké a nádherne sfarbené vtáčkare. Nechýba tam ani jedna z najväčších tarantúl Theraphosa stirmi. „V dospelosti sú červenohnedé, po zvlečení tmavohnedé. Samica môže narastať do dĺžky tela 12 centimetrov, no s rozpätím nôh dosahuje až 25 centimetrov,“ povedala Hrčková.

Pozornosť púta tiež neslávne známa snovačka jedovatá, ktorú mnohí poznajú skôr pod prezývkou čierna vdova. Jej jed je veľmi silný, no v Banskej Bystrici ju držia pod dvojitým ochranným sklom. „Máme tu dva druhy – americký a austrálsky. Ich toxický jed môže u ľudí spôsobiť rôzne reakcie. Napríklad bolesti hlavy, zvýšenie krvného tlaku či svalové kŕče,“ vysvetlila kurátorka.

Vzápätí nám ukázala strašidelne vyzerajúcu mnohonôžku s celkovou dĺžkou až 38 centimetrov. Aby sme si ju lepšie obzreli, vybrala ju z terária a nechala voľne pohybovať na svojich rukách.

„Pochádza z Afriky a je najväčšia svojho druhu na svete. Má zhruba 250 nôh – na každom článku dva páry,“ objasnila s tým, že ide o úplne neškodného tvora. V kaštieli ich vystavujú celkovo štyri. „Sú to vegetariánky, čiže nie sú nijako nebezpečné,“ podotkla. Vo svojich prirodzených podmienkach sa však mnohonôžky bežne stretávajú aj s vtáčkarmi, ktoré ich môžu uloviť.

K zaujímavým exemplárom na výstave patrí tiež najväčší škorpión Severnej Ameriky (Hadrurus arizonennsis), ktorého telo dorastá do dĺžky 14 centimetrov. Nás však upútal aj o niečo menší druh, no jeho zvláštnosťou je, že v tme dokáže svietiť.

„V jeho kutikule sa nachádza špeciálna chemická látka, ktorá reaguje na ultrafialové svetlo. Keď ho naň namierime, krásne zasvieti,“ komentovala kurátorka, čo práve predvádzala. V miestnosti ponorenej do tmy sme zrazu naozaj videli žiariaceho škorpióna. „Mnohí vedci, ktorí ich skúmajú v prirodzených podmienkach, si v prírode pomáhajú, počas ich vyhľadávania, práve takto,“ ozrejmila.

Unikátnu výstavu odštartovali minulý piatok a už v prvé dni zaznamenala veľký záujem. Verejnosti je prístupná od utorka do piatka medzi deviatou a sedemnástou hodinou. Cez víkendy otvárajú až o trinástej. Počas jej trvania, teda do 22. decembra, sú v pracovnom týždni pripravené tvorivé dielne pre školy, cez víkend aj pre rodiny s deťmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #pavúky