V Košiciach si pripomínali Huberta a vzdali hold koňom

Česť jazdcom, športovcom a koňom, ktoré celý rok slúžili človeku, reprezentovali ho a pomáhali mu v práci. To je hlavná myšlienka Hubertovej jazdy, ktorú v piatok v Košiciach zorganizovalo mesto spolu s Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie.

16.10.2021 17:45
kone, Košice Foto: ,
Jazdci na koňoch ozvláštnili Hlavnú ulicu v Košiciach. Dekorovanie koní.
debata (3)

Hubertove jazdy pripomínajú svätého Huberta – patróna poľovníkov a jazdcov.

Pred samotnou jazdou sa o dobrú náladu postarali muzikanti zo Základnej umeleckej školy na Jantárovej ulici, prácu s dravcami predviedla sokoliarska skupina Horus Košice a Mestské lesy Košice predstavili bohatstvo a krásu hôr, ktoré obklopujú krajské mesto.

VIDEO: Kone v Košiciach.

Video

Presne napoludnie sa stretli jazdci na koňoch pri bronzovej soche žrebca Arda uprostred areálu univerzity, odkiaľ sa v sprievode vybrali po Hlavnej ulici až pred Štátne divadlo. V sprievode bola aj jazdná polícia a dva koče. Na jednom z nich sa priviezol aj primátor mesta Jaroslav Polaček. Pred divadlom sa uskutočnil nástup jazdcov so slávnostnými fanfárami a zaznel aj reglement Hubertovej jazdy. Po dekorácii koní sa jazdci vydali na tradičný „hon na líšku“. O prezentáciu prejavili Košičania veľký záujem. Viacerí sa s koníkmi fotili alebo si ich po dovolení jazdca mohli aj pohladiť.

Jazdci na koňoch ozvláštnili Hlavnú ulicu v...
Jazdci na koňoch ozvláštnili Hlavnú ulicu v...
+6Jazdci na koňoch ozvláštnili Hlavnú ulicu v...

Symbolický hon na líšku, ktorú predstavuje jeden z jazdcov označený líščou kožušinou alebo chvostom, sa uskutočnil v košických lesoch v okolí Bankova na vopred pripravenej trase, ktorú pozná len „líška“. Pre jazdcov bolo pripravených aj množstvo prekážok, aby im úlohu sťažili. Jazda trvala dve až tri hodiny a preverila sily jazdcov aj koní. Vedúcim jazdcom bol master, osoba takmer posvätná, ktorej pokyny museli všetci jazdci rešpektovať. Spravidla je to najstarší a najskúsenejší jazdec. Master je ten, kto jazdu začne aj ukončí, keď dá jazdcom povel na začiatok honu na líšku. Úloha jazdcov nie je jednoduchá, pretože líščiu kožušinu musí víťaz strhnúť v plnom cvale.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kone #Košický kraj #Hubertova jazda #hon na líšku