V Košiciach spúšťajú očkovanie detí od piatich rokov

Detská fakultná nemocnica v Košiciach spúšťa vo štvrtok očkovanie päť- až jedenásťročných detí proti koronavírusu. Ide o jedno z troch vyhradených centier na očkovanie detí, ďalšie sú v Bratislave a v Martine.

21.10.2021 05:55
debata (10)

Tretinovú dávku vakcíny výhradne od spoločnosti Pfizer môžu dostať rizikoví pacienti so závažnými poruchami imunity, po transplantácii orgánov, ale aj deti v neaktívnej fáze onkologických ochorení.

Zákonný zástupca dieťaťa musí pred samotným očkovaním vyplniť tlačivá, ktoré sú zverejnené na webovej stránke ministerstva zdravotníctva, zaregistrovať sa a počkať na pridelený termín. V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach budú očkovať vždy vo štvrtok v čase od 8. do 10. hodiny.

„Dokumentácia bude posúdená našimi odborníkmi a po splnení všetkých podmienok a prítomnosti zákonného zástupcu bude dieťa zaočkované. Kapacita je momentálne nastavená pre 12 detí,“ spresnil medicínsky námestník nemocnice Martin Mráz. Dieťa musí mať výmenný lístok od pediatra, ako aj špecialistu. „Vakcinácia je však určená aj pre deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti rizikového dieťaťa. Plošným zaočkovaním ľudí v domácnosti sa zníži riziko súvisiace s ochorením COVID-19,“ vysvetľuje Mráz.

Riaditeľka nemocnice Jaroslava Feketeová upozornila, že na východnom Slovensku je v súčasnosti najviac detských pacientov s ochorením COVID-19. „V Košiciach ich máme hospitalizovaných aktuálne jedenásť, pričom jedno z nich má ťažký priebeh ochorenia. Ťažšie priebehy sa týkajú detí, ktoré majú nejaké iné základné ochorenie, ale môžu to byť aj nejaké nepoznané poruchy imunity alebo ťažké alergie. Pokiaľ mám informácie, v Bratislave či Martine majú jedno až dve deti,“ dodala.

Očkovanie zmierňuje aj dlhodobé následky po prekonaní ochorenia. Medzi tie ľahšie zaradila riaditeľka únavový syndróm či poruchy učenia. „Vážnejší je pediatrický zápalový multisystémový syndróm. Od začiatku pandémie sme v tejto súvislosti hospitalizovali viac ako 40 detí.“ Za pozitívum, čo sa týka očkovania, považuje vedenie nemocnice záujem rodičov o očkovanie detí od 12 rokov. V tejto vekovej kategórii zaznamenali len u dvoch adolescentov myokarditítu ako vedľajší účinok očkovania.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #očkovanie detí #Detská fakultná nemocnica v Košiciach