V Prešove majú kvetinového koňa

Prešovčanov oddávna volali Koňare. Aj preto na kruhovom objazde medzi ulicami Hviezdoslavova a Štefánikova pribudol kvetinový kôň Preško.

23.10.2021 14:00
kôň z kvetín, Prešov Foto:
debata (1)

Ten dostal už v minulosti aj kvetinovú podobu, ktorú sa mesto rozhodlo po rokoch obnoviť. Vynovený prešovský symbol je vytvorený z trvalkových rastlín. Pestrosť celého miesta dotvárajú novovysadené kríčky levandule.

Nový prešovský kvetinový kôň je vytvorený zo skalných ruží a špeciálnej trávy. Vďaka skladbe rastlín, ktoré nie je potrebné vysádzať každý rok, vydrží táto prírodná výzdoba dlhodobo. Podobizeň koňa je naplnená substrátom. Pri jej výrobe bola použitá kvapôčková závlaha a dve vrstvy textílie. Jedna je netkaná a druhá tkaná, aby udržala vlahu. Do výrezov na textílii bolo pridané hnojivo, aby mali kvety dostatok živín. Kvetinového koňa Preška tvorí celkovo 780 kusov skalných ruží. Jeho vytvorenie trvalo celkovo 270 hodín.

A prečo volajú Prešovčanov Koňare? Podľa tamojšieho žrebčína. Jeho úlohou bolo povzniesť úroveň chovu týchto zvierat v Uhorsku a chovať plemená koní, aké boli vtedy vyhľadávané.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #symbol #kôň #Prešovský kraj #trvalky