Cesta z Košíc do Tatier sa skrátila o 20 minút

Vo štvrtok popoludní odovzdala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) diaľničný úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh. Západný obchvat metropoly Šariša stavali od roku 2017.

29.10.2021 08:40
debata (8)

Odteraz môžu motoristi jazdiť plynulou D1 od Ivachnovej až po Košice. Odovzdaným úsekom sa skráti o 20 minút aj cesta z Košíc do Tatier.

VIDEO: Otváranie úseku D1 Prešov, západ – Prešov, juh.
Video

Na slávnostnom otvorení sa mali zúčastniť aj mnohí Prešovčania, ale pre pandemické opatrenia ich na túto udalosť nepustili. Nechýbal však predseda Národnej rady Boris Kollár, minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (obaja Sme rodina), predstavitelia NDS, samosprávy i župy a ďalší hostia. Diaľnicu a tunel spoločne posvätili arcibiskup Bernard Bober a vladyka Ján Babjak.

Úsek odovzdanej diaľnice tvorí západný obchvat mesta Prešov. Je dlhý takmer 8 km, na trase je 18 mostov, dvojrúrový tunel Prešov s dĺžkou viac ako 2 km a 230 metrov, 17 vetiev križovatiek a 6 km protihlukových stien. Intenzita premávky v tomto úseku je zhruba 20-tisíc vozidiel denne.

Intenzita premávky na obchvate Prešova je... Foto: Jana Vargová, Pravda
Prešov, obchvat Intenzita premávky na obchvate Prešova je zhruba 20–tisíc vozidiel denne. Nový úsek zrýchli cestu o 20 minút.

Súčasťou výstavby je aj mimoriadne technicky zložitá križovatka, ktorá nemá na Slovensku obdobu. V križovatke Prešov, západ sa spájajú dve diaľnice a cesty I., II. a III. triedy. Vo vetvách to robí spolu 11,3 km, čo je viac ako dĺžka celého úseku. V tomto uzle sa spája až 18 rôznych ciest. Na stavbe pracovalo do 150 strojov a 680 pracovníkov. Celá príprava na stavbu tohto úseku sa začala ešte v apríli 2001 technickou štúdiou, verejné obstarávanie ukončili v apríli 2017. Zmluvná cena bez DPH bola viac ako 355 miliónov eur.

VIDEO: NDS: Prejazdové video z prešovskej D1.
Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #diaľnica D1 #Prešovský kraj #Obchvat Prešova