V Prešove má na križovatkách prednosť hromadná doprava

Prešovská radnica zaviedla na prvých piatich križovatkách preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Inteligentné križovatky dokážu vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus.

02.11.2021 14:48
Prešov, MHD, doprava Foto: ,
Na niektorých križovatkách v Prešove inteligentná svetelná signalizácia uprednostní MHD.
debata (1)

Prešov je po Žiline druhým mestom na Slovensku s aktívnou preferenciou MHD na križovatkách riadených cestnou dopravnou signalizáciou. Cieľom tohto projektu je uprednostniť vozidlá MHD tak, aby v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a odstránili sa nežiaduce meškania. Projekt preferencie zároveň zachováva koordináciu jednotlivých križovatiek medzi sebou.

„Počet áut z roka na rok stúpa a naše vnútromestské cesty sa čoraz viac upchávajú. Práve preto potrebujeme motivovať aspoň časť vodičov, aby nechali auto doma a uprednostnili MHD. Účinným riešením môže byť práve preferencia MHD, vďaka ktorej budú mať autobusy a trolejbusy na veľkých križovatkách prednosť na úkor individuálnej automobilovej dopravy,“ uviedla minulý piatok, pri spustení systému, primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Mesto prostredníctvom verejnej súťaže zaplatila za technológiu a inštaláciu 214 740 eur s DPH.

Na niektorých križovatkách v Prešove... Foto: Jana Vargová, Pravda
Prešov, doprava Na niektorých križovatkách v Prešove inteligentná svetelná signalizácia uprednostní MHD.

Do systému preferencie je zapojených 113 autobusov a trolejbusov MHD, v ktorých pribudli nové softvérové a hardvérové prvky. Vďaka novej technológii môžu palubné jednotky vo vozidlách komunikovať s radičmi cestnej dopravnej signalizácie, ktoré budú riadiť ich prejazd križovatkou. Ak radič vyhodnotí, že spoj mešká, ponechá zelený signál na semafore dlhšie, vďaka čomu bude môcť vodič MHD prejsť plynule cez križovatku. V prípade, že budú ku križovatke prichádzať dva rôzne autobusy z iných smerov, radič uprednostní ten, ktorý mešká alebo má v systéme MHD zadefinovanú väčšiu prioritu. V konečnom dôsledku budú vozidlá v premávke menej stáť, a to znamená že sa nebudú musieť tak často rozbiehať, čo prinesie aj úsporu na pohonných hmotách a elektrickej energii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #Prešov #Prešovský kraj