V Tatrách opäť rátali kamzíky, je ich vyše tisíc

V Tatranskom národnom parku bude zimovať prinajmenšom 1 095 kamzíkov. Ukázala to minulotýždňová inventúra, ktorá mala zmapovať stav populácie kamzíka vrchovského tatranského na slovenskej i poľskej strane Tatier.

06.11.2021 18:13
debata (9)

Kamzíky sa tam rátajú dvakrát ročne. Vždy na jar, keď sa zisťujú prírastky, a na jeseň, keď mapujú početnosť kamzičej populácie pred zimou.

„Naše očakávania, že sumárne čísla budú vyššie, zostali nenaplnené. Na základe celoročných pozorovaní môžeme totiž predpokladať, že reálny stav populácie kamzíka vrchovského tatranského je o niečo vyšší, ako ukázalo jesenné spočítanie. Najmä v lokalitách nachádzajúcich sa na južných svahoch mali počas dňa kamzíky kvôli zimnej srsti tendenciu ukryť sa pred slnkom do tienistých zákutí, kde ich v značne členitom teréne nebolo jednoduché spozorovať,“ konštatoval Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP, ktoré sú hlavným organizátorom pravidelného sčítavania kamzičej zveri v Tatranskom národnom parku.

Na slovenskej strane Tatier zapísali do sčítacích hárkov 781 kamzíkov, u poľských susedov to bolo 314 jedincov. Z celkového počtu 1 095 kamzíkov bolo 44 tohtoročných mláďat. „Nemožno však z toho usudzovať, že len toľko kamzíčat sa dožilo zimy, keďže až 64 percent kamzíkov nebolo možné pre veľkú vzdialenosť detailnejšie rozpoznať, či už podľa veku, alebo na základe pohlavia,“ dodal zoológ.

Vlani na jeseň narátali v Tatranskom národnom parku celkovo 983 kamzíkov, z toho 653 zaevidovali na slovenskej strane Tatier. Rekordný počet bol na jeseň 2018, keď bolo do sčítacích hárkov zapísaných celkovo 1 431 kamzíkov.

Okrem údajov o počtoch kamzíkov sú pravidelné inventúry pre zoológov takisto zdrojom cenných informácií o zdravotnom stave kamzičej populácie, keďže spočítanie využívajú napríklad aj na zber vzoriek trusu. Takisto je to príležitosť zmonitorovať vzácne prostredie národného parku či pozorovať ďalšie chránené druhy živočíchov. „Potešiteľné je, že počas spočítavania nebol nájdený žiaden uhynutý kamzík. Zaznamenali sme však niekoľko medveďov, ktoré sa hostili na zvyškoch čučoriedok či brusníc nad hornou hranicou lesa, ako i viaceré vzácne druhy vtákov. Negatívom bol vrtuľník, ktorý opäť prelietaval nad Belianskymi Tatrami. Nepotešili ani turisti pohybujúci sa mimo značkovaných turistických chodníkov,“ uzavrel zoológ.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie #TANAP #kamzíky #Prešovský kraj