Od septembra sa do dobrovoľníctva v Bratislave zapojilo viac ako 200 detí

Od septembra sa do dobrovoľníctva v hlavnom meste zapojilo viac ako 200 detí z desiatich školských a predškolských zariadení. Pilotný projekt výchovy detí k dobrovoľníctvu realizuje Bratislavské dobrovoľnícke centrum v spolupráci s pedagógmi jednotlivých školských a predškolských zariadení.

09.11.2021 13:36
Vysádzanie / Strom / Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Cieľom zapájania detí do jednoduchých dobrovoľníckych aktivít je predovšetkým dôležitosť pomoci komunite, ako aj možnosť vyskúšať si obľúbené aktivity dobrovoľníkov – ‚dospelákov‘,“ uviedla Michaela Bagalová z centra.

Žiaci a študenti najčastejšie pomáhajú neziskovým organizáciám s maľovaním, čistením a úpravou viniča. „Taktiež s revitalizáciou záhrad, výrobou darčekov pre seniorov v zariadeniach. Pridali sa aj k obnove hradu Biely Kameň a úprave Kochovej záhrady,“ spresnila Bagalová. Hlavnú motiváciu detí majú podľa nej v rukách pedagógovia.

Učiteľka Monika zo Základnej školy Dr. Ivana Dérera v Bratislave sa rozhodla zapojiť deti do dobrovoľníctva, pretože si myslí, že ich to osobnostne rozvíja a vidia iný svet. „Naučia sa iné veci i to, že nie sú na svete samé. Niektorým sa to páči a niektorí to nechápu, že prečo musia pomáhať a prečo, keď robia, nedostávajú za to peniaze,“ uviedla.

Do projektu výchovy detí k dobrovoľníctvu sa môžu prihlásiť všetky školské a predškolské zariadenia v Bratislavskom kraji. Rozsah aktivít, ako aj mieru zapojenia jednotlivých tried naplánuje Bratislavské dobrovoľnícke centrum individuálne podľa možností a záujmu žiakov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dobrovoľníctvo