Obžalovaný Lukáš K. dostal 19 rokov za dvojnásobnú vraždu v Lednických Rovniach

Obžalovaný Lukáš K., ktorý vlani v novembri spáchal dvojnásobnú úkladnú vraždu v obci Lednické Rovne v okrese Púchov, má ísť na 19 rokov do väzenia. Na tento trest ho v utorok odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Rozsudok nie je právoplatný.

09.11.2021 17:17 , aktualizované: 19:30
debata (1)

Lukáš K., obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, priznal svoju vinu hneď v úvode hlavného pojednávania. ŠTS tak nemusel vykonávať dokazovanie, čo sa týka viny, ale iba výšky trestu.

K tragédii došlo vlani v novembri v rodinnom dome v Lednických Rovniach. Po uhasení požiaru tam našli dve telá, muža a ženu s viacerými bodnými a reznými ranami. Vyšetrovaním sa zistilo, že Lukáš K. mal vraždu naplánovať spolu so svojou maloletou nevlastnou sestrou. Motívom bola pomsta otcovi za zlé a agresívne sa správanie k súrodencom, čo zažil aj sám ako dieťa. Súrodenci boli v čase požiaru mimo objektu, aby zhoreli len telá otca i jeho družky a zničili sa dôkazy o vražde.

Prokurátor pre neho žiadal 20 rokov, pričom bral do úvahy aj poľahčujúce okolnosti. Pomohlo mu najmä priznanie viny, s políciou od úvodu spolupracoval. Doteraz nebol trestaný a viedol usporiadaný život, čo zohľadnil aj súd.

Jeho obhajkyňa poukázala na rodinné pomery, pod vplyvom ktorých má podlomenú psychiku. Liečil sa, berie lieky. S otcom mal dlhodobé konflikty. Vraždil v afekte, chcel ochrániť súrodencov pred despotickým otcom.

Pre svojho klienta žiadala mimoriadne zníženie trestu. „Je si vedomý, že fatálne zlyhal. Svoj čin úprimne oľutoval. Rodine poškodených poslal ospravedlňujúce listy,“ dodala. Poznamenala, že Lukáš K. sa vo väzbe pokúsil o samovraždu „Je mi veľmi ľúto, čo som urobil, všetkým sa ospravedlňujem,“ povedal v závere procesu.

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica je to špecifický prípad. „Rodinná situácia bola určite mimoriadne komplikovaná, ale asi z viacerých strán. Nebolo tam preukázané v poslednej dobe žiadne priame násilie, aj tie vzťahy medzi súrodencami neboli úplne ideálne. Tým, že ide o maloleté osoby, bližšie ich komentovať nechcem. Súrodenecký vzťah obžalovaného so staršou nevlastnou sestrou nevykazoval znaky štandardnosti, a to mohol byť spúšťač určitého afektu, ktorý mal nakoniec za následok dvojnásobnú úkladnú vraždu,“ reagoval po celodennom procese Lipšic.

Ponechal si lehotu na podanie odvolania, ale „v zásade ŠTS rozhodol v zhode s obžalobou a mojím návrhom v záverečnej reči“.

Lednické Rovne, požiar, vražda Čítajte viac Na plánovaní dvojnásobnej vraždy sa malo podieľať aj dieťa
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Lednické Rovne