Situácia v nemocniciach v Prešovskom kraji je kritická, chýbajú lôžka s pľúcnou ventiláciou

Nemocnice v Prešovskom kraji hlásia podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR kritický stav. V regióne sú k dispozícii už iba dve voľné lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. S poskytovaním zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 majú preto pomôcť aj špecializované ústavy. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

15.11.2021 13:29 , aktualizované: 14:56
ARO Nemocnica sv. Cyrila a Metoda doktor pacien... Foto: ,
debata (166)

„Všetky zdravotnícke zariadenia v prešovskom regióne, v ktorých sa lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci starajú o pacientov s ochorením COVID-19, sa nachádzajú v najvyššej tretej fáze reprofilizácie lôžkového fondu,“ priblížila s tým, že k maximálnej vyťaženosti sa okrem lôžok s napojením na UPV v pondelok blížia aj lôžka s dostupnosťou kyslíka (93 percent) a rovnako aj lôžka napojené na high-flow (95 percent).

MZ SR, ktoré situáciu pozorne sleduje, preto podľa Eliášovej v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a lôžkovými zdravotnými zariadeniami pre vážnosť situácie zapája od pondelka do pomoci v súvislosti s poskytnutím lôžok s prístupom k umelej pľúcnej ventilácii aj špecializované ústavy. Šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v tejto súvislosti informoval, že o maximalizáciu kapacít pre pacientov s ochorením COVID- 19 nad rámec tretej fázy reprofilizácie požiadal rezort všetky zdravotnícke zariadenia v kraji. „Pripravujeme zapojenie aj mimorezortných zdravotníckych zariadení,“ doplnil.

koronavírus očkovanie Čítajte viac Vírusu podľahli ďalšie desiatky ľudí. Pribudlo vyše 3300 nakazených

V kraji je pre covidovú situáciu obmedzená takzvaná biela starostlivosť. Zákroky, ktorých presun nespôsobí zhoršenie zdravotného stavu pacienta, sa z dôvodu naplnenosti kapacít termínujú na neskoršie dátumy. „Ubezpečujeme však, že každý, kto potrebuje akútnu zdravotnú starostlivosť, ju aj dostane,“ podotkol štátny tajomník MZ SR Kamil Száz.

MZ SR v spolupráci s PSK vyzýva ľudí, aby sa neodkladne zaočkovali. „Očkovanie chráni pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19, čím eliminuje počet pacientov v nemocniciach,“ uzavrela Eliášová.

Nemocnice žiadajú finančné prostriedky

Riaditelia nemocníc v Prešovskom kraji apelujú na vládu i rezorty zdravotníctva, obrany a financií, aby riešili kritickú situáciu. Urobili tak po pondelkovom rokovaní s vedením Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už avizovalo, že so starostlivosťou pre pacientov s ochorením COVID-19 majú pomôcť aj špecializované ústavy.

„Všetkých desať nemocníc je naozaj v kritickom stave. Personál je vyčerpaný, demotivovaný, musím povedať, že aj nezaplatený. Je tu veľký problém s tým, že nemocnice nemajú lôžka pre covidových pacientov, ale dôležité je, že komunikujeme medzi sebou a hľadáme riešenia,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.

Nemocnice žiadajú ministerstvo financií, aby uvoľnilo finančné prostriedky. Šéf Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko tvrdí, že od júna nemajú uhrádzanú starostlivosť súvisiacu s ochorením COVID-19. Zvážil by tiež, či nie je možné uvoľniť určitý počet lekárov a sestier z rezortu obrany na výpomoc niektorým nemocniciam.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #Prešov #koronavírus