Prešov má nové logo a slogan

Mesto Prešov začína okrem tradičného mestského erbu používať aj vlastné logo a slogan. Nové prvky vizuálnej identity sú vzájomne úzko prepojené a spoločne tvoria symbolickú definíciu mesta.

21.11.2021 13:30
Prešov má nový slogan a logo. Foto:
Prešov má nový slogan a logo.
debata (3)

Nové logo je modernejším ekvivalentom mestského erbu. Radnica ho bude využívať najmä pri prezentovaní aktivít, podujatí a diania v živote mesta.

Skladá sa z troch farieb – červenej, bielej a zo zlatej. Pripomína tvar klasického erbu, pričom jeho nosným prvkom je podkova, ktorá symbolizuje históriu, tradíciu a remeslo v prepojení s atribútmi súčasnej doby, ktorými sú múdrosť, šťastie a sila.

Prešov má nový slogan a logo.
Prešov má nový slogan a logo.
+2Prešov má nový slogan a logo.

„Snažil som sa, aby výtvarná a vizuálna podoba loga mesta Prešov bola jednoduchá, zrozumiteľná a ľahko aplikovateľná. Keďže Prešovčanov zvyknú obyvatelia okolitých miest nazývať ‚koňare‘, ako ideový základ pre logo som použil podkovu a štylizovanú formu mestského erbu. Ich prepojením vznikol tento jedinečný vizuál,“ vysvetlil autor loga Rastislav Uličný, ktorý sa rozhodol, že logo a slogan mestu daruje.

„O vytvorení loga sme uvažovali už niekoľko rokov. Uvedomovali sme si, že musí byť moderné a zároveň nadčasové, aby sa dalo používať dlhodobo. O to viac ma teší, že vďaka spolupráci s pánom Uličným a jeho agentúrou dozrela táto myšlienka až do súčasnej podoby. Dovolím si povedať, že máme logo, na ktoré môžu byť všetci Prešovčania právom hrdí,“ povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Spolu s logom sa pevnou súčasťou identity mesta Prešov stáva aj nový slogan „Ľuďmi podkuté mesto“, ktorý taktiež vytvoril Uličný. Slogan popisuje významnú časť histórie mesta a zároveň je odkazom na netradičnú prezývku jeho dobre podkutých obyvateľov.

Jedným z významných historických symbolov v dejinách mesta Prešov bol miestny štátny žrebčinec. Založili ho v roku 1859 a jeho história sa písala viac ako sto rokov. Počas jeho najväčšej slávy vyhral kôň Nestor slávnu Veľkú pardubickú. Žrebčinec a kone zanechali mestu nielen spomienky, ale aj netradičnú prezývku ‚koňare‘, na ktorú sú Prešovčania dodnes právom hrdí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #slogan #Prešovský kraj