V Košiciach už stojí vianočný strom

Po dvojhodinovej ceste dorazil vo štvrtok predpoludním do centra Košíc tohtoročný vianočný strom.

19.11.2021 11:42
Košice, vianočný strom Foto:
V Košiciach už stojí vianočný strom.
debata

Je ním smrek obyčajný, ktorý 70 rokov rástol v košických Mestských lesoch neďaleko Suchého vrchu pri vodnej nádrži Ružín.

Pôvodne meral 22 metrov. Po úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici sa jeho výška pohybuje na úrovni 18 metrov. Na výrube, preprave, úprave a ukotvení novej vianočnej dominanty Košíc sa podieľalo spolu 10 chlapov, ktorí na to potrebovali takmer šesť hodín.

V Košiciach už stojí vianočný strom.
V Košiciach už stojí vianočný strom.
+1V Košiciach už stojí vianočný strom.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Košice Františka Beliho trval proces výberu toho najvhodnejšieho vianočného stromu tri mesiace. Vyberali si nielen z vlastných ihličnanov, ale osobne si boli pozrieť aj viaceré stromy, ktoré im na základe výzvy ponúkli občania z Košíc a ich širokého okolia.

„Všetky posudzované stromy boli veľmi pekné. Okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu sme posudzovali aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc. Výrub nebol zložitý, začali sme ráno o pol ôsmej a okolo pol desiatej sme ho mali naložený. Problém sme nemali ani s dopravou a káblami, ktoré najmä na dedinách nie sú tak vysoko, ako by mali byť. Verím, že sa Košičanom bude nový vianočný strom páčiť a aj napriek súčasnej zložitej pandemickej situácii ich poteší vždy, keď sa na nášho ihličnatého krásavca pozrú,“ skonštatoval.

Slávnostné rozsvietenie nového vianočného symbolu Košíc je naplánované na 5. decembra o 17. hodine popoludní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #vianočný strom