Čudný odliv mestských pozemkov v Žiline

S vážnym podozrením prišli žilinskí mestskí poslanci z klubu za ZA. Tvrdia, že v ostatných rokoch vymizli z vlastníckych listov mesta Žilina státisíce štvorcových metrov parciel.

19.11.2021 15:29
Žilina, pozemky, poslanci Foto: ,
Poslanci z klubu za ZA upozorňujú na mestské pozemky, ktoré sa dostali do rúk súkromných firiem.
debata (12)

Poslanci vedeniu mesta vyčítajú, že nekoná a nerobí žiadne právne kroky, aby sa pozemky dostali späť do jeho vlastníctva. „Fakty dokazujú, že ide o veľmi dômyselný spôsob rozoberania mestského majetku,“ hovorí mestská a zároveň aj parlamentná poslankyňa Miriam Šuteková (Za ľudí).

Budovy aj cesty

Šuteková objasnila, že ide o sporné pozemky napríklad v časti Bánová, Trnové a v lokalite Vural. V poslednej menovanej sa nachádzajú mestské domčeky, ktoré domáci poznajú aj ako „švédske“. Teraz by vraj samospráva mala platiť za to, že tam stoja.

„V dobe akútneho nedostatku bytov ich mesto postavilo niekedy v šesťdesiatych rokoch. Napriek tomu, že dodnes sú mestské, pozemky pod niektorými už nie,“ podčiarkla poslankyňa s tým, že v Žiline sa začínajú diať isté druhy precedensov. „Tie spočívajú v tom, že spomínané firmy už teraz od mesta pýtajú peniaze za to, že jeho budovy, podniky a cesty stoja akoby na ich pozemkoch,“ vysvetlila Šuteková.

Na „cudzom“ stoja aj niektoré švédske domčeky... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Žilina, domček, Vural Na „cudzom“ stoja aj niektoré švédske domčeky za Vuralom.

„Tieto firmy, keď sa spustí tá lavína, budú od mesta pýtať veľké peniaze za nájom. Pôjde o obrovskú záťaž pre mestský rozpočet, lebo ročne budeme hovoriť o státisícoch eur,“ priblížila.

Jej kolega Dušan Maňák vraví, že dotknuté pozemky sa stali korisťou pre veľmi dobre informované skupiny prostredníctvom nesprávneho zápisu usporiadania vlastníckych práv. „Sériami prevodov sa ocitli na listoch vlastníctva fyzických osôb a súkromných spoločností,“ pripomenul.

Ďalšia mestská poslankyňa Zuzana Balogová poznamenala, že spoločnosti, ktoré takto prišli k pozemkom, ich teraz ponúkajú verejným inštitúciám na predaj za nehorázne sumy. „Zároveň podávajú žaloby za prenájmy takýchto plôch. Deje sa to aj v prípade žilinskej nemocnice, ktorá má rovnaký problém, no tá sa rozhodla vzoprieť a brániť si svoj majetok. Podala protižalobu, ktorá má určiť, komu sporné pozemky patria,“ doplnila Balogová.

Poslanci upozorňujú, že ak súčasný právny a vlastnícky stav zostane nemenný, pričom mesto nepodnikne potrebné kroky, Žilina o tieto územia definitívne príde. Primátora žiadajú, nech bezodkladne podnikne všetky potrebné právne úkony.

Ihrisko v časti Bánová je tiež na zozname... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Žilina, ihrisko, Bánová Ihrisko v časti Bánová je tiež na zozname sporných pozemkov.

Jeden spor už prehrali

Žilinský primátor Peter Fiabáne reagoval, že vo všetkých známych prípadoch pozemkov mesto konalo aj koná. Nerozumie však postupu poslancov. „Do dnešného dňa si nenašli cestu do mojej kancelárie, aby sme sa porozprávali o tom, čo v tejto veci v ostatných troch rokoch riešime,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že ide o spory z minulosti. „Sú to náročné právne veci. Nie je v našich silách vysporiadať sa s nimi počas jedného či dvoch rokov,“ podotkol.

Keďže ide o celoslovenský problém, vyzval Šutekovú, ktorá je tiež parlamentnou poslankyňou, aby to riešila aj na pôde Národnej rady.

Fiabáne pokračoval, že prípad v Bánovej má dve roviny. Prvá je právna, pričom mesto koná a je podané trestné oznámenie. Momentálne je to vo fáze vyšetrovania. Druhou je občianska rovina. „Mesto v minulosti, mojimi predchodcami, dvakrát prehlásilo, že o tamojšie predmetné pozemky nemá záujem. To výrazne znižuje našu pozíciu v akomkoľvek riešení tohto problému,“ ozrejmil.

V rámci Vuralu podľa primátora figuruje niekoľko vlastníkov, pričom mesto je tým väčšinovým. „V minulosti sme už, pri určení majetkových práv, jeden súdny spor prehrali. Otázka znie, či sa ideme súdiť so všetkými majiteľmi pozemkov v tejto lokalite. Poslanci totiž vravia iba o jednom, no aj v tomto spore, ktorému čelíme, je mesto aktívne a snaží sa ho neprehrať,“ uviedol.

Primátor poukázal tiež na výšku súdnych poplatkov, ktoré sa šplhajú do výšky desiatok tisíc eur. „Nie je to málo peňazí. Musíme dôkladne zvažovať, ktorý spor má šancu vyhrať a v ktorom je riziko neúspechu,“ uzavrel.

Šuteková tvrdí, že Fiabáne použil viaceré zavádzajúce vyjadrenia. „Vypichla“ napríklad aj jeho slová o súdnych poplatkoch. „V rámci určovacej žaloby ich vymedzuje zákon a ten stanovil výšku na 99,50 a nie tisíce či desaťtisíce eur, ktoré spomínal. To isté sa týka aj právnych služieb, ktoré sa dajú vyrokovať na štandardnú úroveň,“ mieni.

V prípade Bánovej podľa nej podali trestné oznámenie samotní občania. Ešte do minulého týždňa vraj nemalo mesto žiadnu ambíciu tento krok urobiť. Ak sa tak medzitým stalo, zaujímalo by ju, na základe čoho došlo k zmene názoru samosprávy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #pozemky #Žilinský kraj