Mesto Prešov ruší vianočné trhy

V reakcii na nový covid automat a výrazné sprísnenie opatrení zo strany štátu sa mesto Prešov rozhodlo, že tradičné vianočné stánky tento rok v Prešove neotvorí.

19.11.2021 16:44
prešov vianočné trhy Foto:
V Prešove tradičné vianočné trhy tento rok nebudú.
debata (3)

Alternatívou bude Mapa Vianoc, ktorá tak ako minulého roku ponúkne obľúbené vianočné nápoje či špeciality. Obľúbené pochúťky sa pomyselne presťahujú z pešej zóny priamo pred reštaurácie a kaviarne. Výnimočnú vianočnú atmosféru v centre mesta tak Prešovčania zažijú aj tento rok.

„Vianočné trhy sú tradíciou, bez ktorej sme si až do minulého roka nedokázali adventné obdobie vôbec predstaviť, no pandémia a s ňou súvisiace obmedzenia nám vlani znemožnili ich zorganizovať. O to väčšia bola naša snaha a túžba vrátiť trhy späť do mesta. Preto sme sa rozhodli, že namiesto trhov sa viac zameriame na Mapu Vianoc, ktorú sme si vyskúšali už v roku 2020. Ľudia tak o zážitok z vianočnej atmosféry v centre Prešova neprídu, a zároveň tým podporíme miestnych podnikateľov a prevádzkovateľov gastro služieb, ktorí v dôsledku pandemických obmedzení opäť musia bojovať o prežitie,“ vysvetlila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mesto Prešov pri organizácii vianočných trhov pôvodne rátalo s neobmedzeným počtom návštevníkov. Nový Covid automat, ktorý vstúpi do platnosti už v pondelok, však výrazne sprísňuje opatrenia pre všetkých ľudí. V praxi to znamená napríklad to, že na trhoch by mohlo byť v jednom okamihu maximálne 100 plne zaočkovaných osôb.

„Vychádzajúc z predpokladu, že okres Prešov bude aj naďalej v bordovej farbe, v zmysle pravidiel pôvodného covid automatu pre hromadné podujatia, sme najprv zvolili pre celé vianočné trhy režim “plne zaočkovaní”. Do príprav a organizácie sme sa pustili naplno aj napriek súčasnej neistej situácii. O to viac nás mrzí, že v čase, keď sme na Hlavnej ulici začali inštalovať prvé stánky, musíme zo dňa na deň všetky prípravy stopnúť. Obmedzenie počtu ľudí na vianočných trhoch a ďalšie sprísnenia opatrení sú tak výrazné, že ich organizácia stráca zmysel pre návštevníkov trhov aj samotných stánkarov,“ uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #vianočné trhy