Tatranský ľadový dóm sa zmenil na svetoznámu katedrálu

Svetoznáma španielska stavba, Katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela, stojí na Hrebienku. Stavebným materiálom je ľad.

21.11.2021 10:00
Tatranský ľadový dóm Foto: ,
Tatranský ľadový dóm sa zmenil na svetoznámu katedrálu.
debata (10)

Hlavným motívom deviateho pokračovanie Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je Svätojakubská púť. Turistom je prístupná od piatka.

„Ľadoví“ rezbári katedrálu budovali viac ako mesiac, desať hodín denne z 225 ton ľadu. Katedrála sv. Jakuba v Santiagu de Compostela je cieľom každej Svätojakubskej púte. Je aj miestom posledného odpočinku sv. Jakuba. Hlavnou témou Tatranského ľadového dómu sa stala práve v roku, ktorý má v Santiagu prívlastok jubilejný. To preto, lebo sviatok sv. Jakuba po 11 rokoch pripadol v tomto roku na nedeľu (25. júla).

VIDEO: Ľadový dóm v Tatrách.

Video

„Pravdepodobne najznámejšie pútnické miesto na svete vytesané z ľadu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách je zážitkom pre všetkých návštevníkov. Na ľadovej katedrále nechýbajú ani také ikonické detaily ako nenápadný kruh na fasáde chrámu s vyobrazením gréckych symbolov v netradične opačnom poradí – omegy a alfy symbolizujúcich miesto, kde sa niečo staré končí a nové sa začína – či ľadové mušle ako dôverný znak sprevádzajúci pútnikov na ceste poznania a zážitkov pri púti do Santiaga de Compostela," vysvetľuje Lukáš Brodanský, manažér Tatranského ľadového dómu.

Samozrejme, nechýba ani socha sv. Jakuba, ktorú pútnici pri dokončení púte chodia objímať – v ľadovom dóme je vyrobená z dreva a umiestnená je v ľavom krídle katedrály.

Tatranský ľadový dóm sa zmenil na svetoznámu...
Tatranský ľadový dóm sa zmenil na svetoznámu...
+14Tatranský ľadový dóm sa zmenil na svetoznámu...

Legenda a moderná technika

Práve symboliku svetoznámej španielskej stavby vnímajú Tatranci v súčasnej situácii ako mimoriadne aktuálnu.

„Tak ako je v Santiagu de Compostela koniec púte symbolom začiatku niečoho nového, tak je naším veľkým prianím, aby aj omega a alfa z katedrály stvorili aj v našom ponímaní symboliku definujúcu koniec zlých covidových časov a, naopak, novú dobu smerujúcu do lepších dní. Rovnako chceme návštevníkom dôkladnejšie priblížiť aj symbol mušle dôverne známy všetkým pútnikom,“ doplnil Brodanský.

Symbolika mušle sv. Jakuba vychádza z legendy, podľa ktorej jazdec z mora zachránil rakvu s telom Jakuba. Jazdec i rakva boli potom pokryté mušľami. Dnes sú takéto symboly aj v niektorých slovenských mestách, napríklad v Košiciach alebo Nitre. Označujú trasu Svätojakubskej cesty. Mušľa hrebenatka zdobí domy aj na levočskom námestí.

Tohtoročnou technologickou novinkou je termoizolačná vložka pod strechou kupoly, v ktorej stavba stojí. „Táto novinka nám výrazne uľahčuje udržiavanie ľadového dómu v špičkovej kondícii. Udrží dóm v mínusových teplotách aj vtedy, keď sú teploty vonku vyššie, a znižuje nároky na chladenie,“ informoval Rastislav Kromka, technický manažér stavby. V kupole sa pohybuje teplota okolo –8 °C a najkomplikovanejšie bolo postaviť vežičky práve pod kupolou.

Začala sa zimná sezóna

Na stavbe ľadového chrámu pracovali sochári už tradične pod vedením Adama Bakoša – 20 šikovných remeselníkov zo Slovenska a z Českej republiky doplnila Američanka Griffon Ramsay. Vynikajúco sa zhostila aj vyrezávania klasických tatranských symbolov. Na stavbu bolo použitých spolu 1 880 ľadových blokov.

Otvorenie dómu vnímajú Tatranci ako symbolické otvorenie zimnej turistickej sezóny, čo v týchto dňoch podporilo aj spustenie predpredaja skipasov. „Aj keď situácia nie je jednoduchá, poprajme si peknú zimu. Aby Tatry mohli rozdávať radosť a bezpečné zážitky. Aby v nich každý našiel to, čo hľadá – príjemné zimné pobyty, dobrú lyžovačku, relax a oddych,“ zaželala návštevníkom riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Ľadová galéria bude počas zimy otvorená pri dodržiavaní aktuálneho režimu platných opatrení. Na Hrebienok záujemcov dopraví pozemná lanovka zo Starého Smokovca alebo si môžu zvoliť prechádzku po turistickej trase. Otvorená bude nepretržite až do Veľkej noci (19. apríla budúceho roku) v čase od 9. do 16.30 h. Vstup je pre návštevníkov opäť bezplatný. Keďže sú podľa Covid automatu Vysoké Tatry momentálne v čiernej farbe, pod kupolu sa dostanú iba ľudia, ktorí prekonali COVID-19 alebo sú plne očkovaní. V jednom momente si katedrálu môže pozrieť 35 ľudí.

V predchádzajúcich ročníkoch mohli návštevníci Hrebienka obdivovať ľadové podoby svetoznámych stavieb z celého sveta, medzi ktorými nechýbal Chrám Kristovho vzkriesenia v Petrohrade, katedrála Notre-Dame v Paríži, Bazilika sv. Petra v Ríme a Berniniho kolonáda, barcelonská Sagrada Familia a ďalšie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Santiago de Compostela #Tatranský ľadový dóm #Hrebienok #Prešovský kraj #svätojakubská cesta