Na košickom cintoríne budú aj nabíjačky pre elektromobily

Verejný cintorín v Košiciach, ktorý už druhý rok spravuje mestský podnik Správa mestskej zelene (SMsZ), sa po dlhých rokoch dočká zmeny.

11.12.2021 10:40
Košice, cintorín Foto: ,
Košický Verejný cintorín
debata (1)

Správca plánuje v nasledujúcom roku viaceré úpravy. Ako uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková, na verejnom cintoríne už zrealizovali viaceré investície. „Vybudovali sme nové kolumbárium, vynovili kancelárie a šatne pre zamestnancov. Tí dostali nové náradie a zakúpili aj pohrebné autá. Ešte pred Vianocami by sme chceli odovzdať aj opravené schodisko a na jar budúceho roka zrenovovať osvetlenie,“ vyratúva. Plánujú aj zriadenie kaviarne, resp. bufetu.

Zmeniť by sa mal aj súčasný spôsob parkovania. „Naše parkovisko pred cintorínom je obsadené už skoro ráno, keď ho využívajú aj vodiči, ktorí si tam nepotrebujú nič vybaviť. Chceme ho preto spoplatniť, pričom prvé dve hodiny by boli bezplatné. Tento čas by mal postačovať na pietnu spomienku alebo účasť na pohrebe," hovorí Popríková.

Košický Verejný cintorín - vizualizácia Foto: mesto Košice
Košice, cintorín Košický Verejný cintorín - vizualizácia

Mesto v spolupráci so SMsZ plánuje výrazne zmeniť aj doterajší vstup na cintorín z Cintorínskej ulice. V pláne je rekonštrukcia parkoviska, trhovisko a skrášlenie priestoru od vstupnej brány cintorína až po centrálny kríž. Tieto zmeny budú vychádzať z výsledkov architektonickej súťaže, v ktorej uspel prešovský architektonický ateliér STOA. Ten sa už predtým podieľal na obnove cintorína v prešovskej lokalite Šváby.

Predstavy ateliéru by do praxe mala aj v Košiciach pretaviť víťazná firma z verejného obstarávania na obnovu verejného cintorína. To mesto plánuje vyhlásiť na jar budúceho roka, pričom predpokladaná hodnota zákazky by sa v závislosti od konečnej podoby projektu a aktuálnych cien stavebných materiálov mala pohybovať okolo 1,5 milióna eur. Ak nenastanú nepredvídané okolnosti, návštevníci cintorína sa vynoveného vstupu dočkajú ešte pred budúcoročnými Dušičkami.

Košický Verejný cintorín - vizualizácia Foto: mesto Košice
Košice, cintorín Košický Verejný cintorín - vizualizácia

Okrem týchto zmien by sa malo rozšíriť aj rampové parkovisko, kde vznikne až 74 parkovacích miest. Na autá budú dohliadať bezpečnostné kamery, pribudnú aj parkovacie senzory. Nebude chýbať ani úsporné LED osvetlenie a tri nabíjacie automaty pre elektromobily. Námestíčko pred obradnou sieňou, ktoré slúži aj ako vstup do urnového hája, spríjemní zelený ostrovček so stromoradím, s kvetinovou výzdobou a lavičkami. Symbol piety v priestore pri centrálnom kríži sa zvýrazní použitím prírodných materiálov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Košice #Košický kraj #nabíjačka pre elektromobily #Verejný cintorín