Bratislava ruší vianočné trhy

Mesto Bratislava ruší organizáciu vianočných trhov na Hlavnom námestí v centre mesta. Konať sa mali od 26. novembra do 22. decembra. Magistrát to zdôvodňuje aktuálne zlou pandemickou situáciou aj novým COVID automatom. Informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

19.11.2021 18:21 , aktualizované: 18:38
trhy Foto:
Príprava stánkov vianočných trhov na Hlavnom námestí v Bratislave 9. novembra 2021. Trhy napokon zrušili.
debata (23)

„Rozhodujúcim faktorom je aj obmedzenie maximálneho počtu účastníkov hromadného podujatia v červenej fáze na 200 ľudí, a to aj v prípade, že ide o podujatie výlučne pre plne očkovaných a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali,“ vysvetlila hovorkyňa hlavného mesta.

Zazmluvnených predajcov magistrát oslovili ihneď po zverejnení nových pravidiel. Napriek ponuke od mesta znížiť ich nájomné za stánky na symbolickú sumu, väčšina predajcov sa podľa samosprávy vyjadrila, že pôsobenie na podujatí maximálne pre 200 ľudí by pri danom počte stánkov a neistote ďalšieho vývoja bolo pre nich aj tak nerentabilné až likvidačné. „Rozumieme oprávneným obavám prevádzkovateľov stánkov a, bohužiaľ, inú možnosť ako zrušenie pripravovaného Vianočného hlavného trhu už nemáme. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu je zdravie a bezpečnosť prioritou,“ vyhlásilo hlavné mesto.

Avizuje, že v najbližších dňoch bude hľadať spôsoby, ako Bratislavčanom aj v tejto situácii čo najlepšie sprostredkovať vianočnú atmosféru. „Pevne verím, že si spolu užijeme aspoň rozsvietenie vianočného stromčeka,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Staré mesto už skôr pristúpilo k zrušení trhov na Hviezdoslavovom námestí. K zmene plánu pristúpila mestská časť rovnako pre aktuálnu pandemickú situáciu i čiastočný lockdown, ktorý má začať platiť od budúceho týždňa. Vianočné stánky tak čaká demontáž. Vianočnú atmosféru má pripomenúť aspoň vianočný stromček, ktorý v piatok osadili.

Samospráva priznáva, že rozhodnutie nebolo ľahké, zodpovednosť a ratio však podľa nej treba stavať na prvé miesto. Pôvodne sa uvažovalo o sprístupnení aspoň pre očkovaných. „Na jednej strane je túžba ľudí po normálnom živote so všetkými radosťami, ktoré k nemu patria, na strane druhej je fakt, že pandémia sa posledné dni naozaj výrazne zhoršuje a reálne paralyzuje nemocnice,“ uviedla pre TASR starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Mestská časť zároveň apeluje na očkovanie.

Vianočnú atmosféru na Hviezdoslavovom námestí bude okrem osvetlenia dotvárať aspoň vianočný stromček. Tento rok ide o 12-metrový smrek pichľavý modrý. Mestskej časti ho daroval obyvateľ z Horných Janíkov – Zlaté Klasy, ktorý ho zasadil v roku 1986. O niekoľko dní by mal pribudnúť aj druhý vianočný stromček, a to na Rázusovom nábreží. Centrum mesta by mala čoskoro rozsvietiť aj vianočná výzdoba.

Koncerty prídu za ľuďmi

Komornejšej atmosfére Vianoc prispôsobuje mestská časť aj kultúrny program, tentoraz prichádza s konceptom adventného festivalu Šťastné a veselé… Staré Mesto. V rámci neho budú koncerty z centra mesta rozptýlené do rôznych častí mestskej časti. „Keď sme si v predpandemických časoch zvykli chodiť na vianočnú kultúru na námestia, dnes je to naopak. Koncerty prídu za ľuďmi tam kde žijú, pracujú, kde sa počas každodenného života prirodzene pohybujú,“ vysvetľuje mestská časť.

Pôvodne avizované vianočné trhy, ktoré sa mali konať na Námestí republiky, zrušila aj mestská časť Petržalka. Samospráva to odôvodňuje zhoršujúcou sa situáciou, sprísňujúcimi sa opatreniami, prevenciou i efektívnym nakladaním s verejnými financiami. „Zrušenie vianočných trhov nás veľmi mrzí, no je zároveň prejavením solidarity voči obyvateľom, ktorí by sa z dôvodu obmedzených kapacít a nariadených opatrení nemohli na trhoch zúčastniť,“ napísala mestská časť.

Vianočnú atmosféru by mali okrem osvetlenia dopĺňať vianočné stromčeky. Okrem tradičného stromčeka by mali byť opäť osadené aj menšie stromčeky, tzv. vianočné stromčeky vinšov a prianí.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vianočné trhy #koronavírus