Na niektorých súdoch majú len jednu toaletu pre mužov aj ženy

Na niektorých súdoch nemusia byť prekvapením iba rozhodnutia v občianskych sporoch či trestných veciach. Nečakaná situácia sa môže odohrať aj na toaletách pre verejnosť, ak sú spoločné pre obe pohlavia.

27.11.2021 13:35
WC, toaleta, záchody Foto:
Vytvoriť oddelené toalety znemožňujú na niektorých súdoch priestorové možnosti.
debata (11)

„Nebojte sa, ste tu správne,“ upokojoval ma muž vychádzajúci z kabíny toalety, keď zbadal môj prekvapený výraz. Ešte prednedávnom boli v budove nitrianskeho Justičného paláca, kde sídli okresný aj krajský súd, zmiešané toalety.

Budova patrí štátu. Jej správcom je od januára 2020 Krajský súd v Nitre, predtým to bol okresný súd. Pri zmene správcu budovu skontrolovali a podľa hovorkyne Krajského súdu v Nitre Leny Kiradžiev zistili viacero nedostatkov, ktoré chce správca riešiť.

„Jedným z nich je aj nepriaznivý stav toaliet, ktoré sú v pôvodnom stave. Nespĺňajú hygienické a ani bezpečnostné požiadavky. Stav a vybavenie sanitárneho zariadenia nezodpovedá ani základným štandardom,“ popísala Kiradžiev. Krajský súd preto požiadal o príspevok z rozpočtu ministerstva spravodlivosti, peniaze dosiaľ nezískal.

V tomto týždni došlo v nitrianskom Justičnom paláci k zmene a toalety pre verejnosť sú už oddelené. Muži využívajú toalety, ktoré boli pôvodne určené pre zamestnankyne oboch súdov. Pre ne v novembri vytvorili nové sociálne zariadenie. Podľa Kiradžiev musel súd najskôr zabezpečiť oddelené toalety s dostatočným počtom záchodových mís a umývadiel pre vlastných zamestnancov.

Nitrianske súdy však neboli jediné so spoločným WC pre mužov aj ženy. Na Slovensku funguje 54 okresných a 8 krajských súdov. Spoločné toalety majú na Okresnom súde v Novom Meste nad Váhom. „Problémom je dispozičné riešenie budovy súdu,“ objasnil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Ako dodal, nikto sa na to zatiaľ nesťažoval.

Spoločne riešené toalety majú aj okresné súdy v Lučenci a v Žiari nad Hronom. V Lučenci ide len o dočasný stav. „Okresný súd Lučenec sa v súčasnosti nachádza v prenajatých priestoroch z dôvodu prebiehajúcej rekonštrukcie budovy okresného súdu. V rámci nej sa počíta s vytvorením oddelených toaliet pre dámy a pánov,“ zdôraznil hovorca Krajského súdu v Banskej Bystrici Vladimír Černota.

V Žiari nad Hronom využívajú jedno sociálne zariadenie muži, ženy a imobilné osoby. „Na tomto súde neboli pokusy o oddelenie toaliet. Priestorové možnosti súdu to neumožňovali, a to napriek rekonštrukcii okresného súdu,“ pripomenul Černota. Nespokojné podnety súd dosiaľ neeviduje.

V Košickom kraji je rovnakou výnimkou okresný súd v Trebišove. Aj tam sú dámske a pánske toalety spoločné pre nedostatok priestoru. „Ich rozdelenie by si vyžadovalo rozsiahlu rekonštrukciu, na ktorú súd nemá dostatok finančných prostriedkov. Súd sa usiluje o zmenu, stav nepovažuje za vyhovujúci. V októbri boli zaslané ministerstvu spravodlivosti požiadavky na rekonštrukciu súdu vrátane rekonštrukcie sociálnych zariadení pre verejnosť,“ podotkla hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #toalety