Súd, ktorý rieši smrť trojročného chlapčeka, sa ťahá vyše roka

Rodičia trojročného Sebinka, ktorý 30. januára 2017 zomrel vo Fakultnej nemocnici v Nitre, nedávno prežili od začiatku procesu jeden z najnáročnejších pojednávacích dní. Hovorilo sa aj o chybách personálu.

26.11.2021 09:00
sebinkovci                              Foto: ,
Sebinkovcom sa na súdnom pojednávaní ťažko počúvali slová znalca a prizvaných lekárov o nedostatkoch v zdravotnej starostlivosti o ich synčeka.
debata (7)

Traja odborníci pred súdom rozoberali ošetrovateľskú i medicínsku starostlivosť o chlapčeka a popísali aj chyby, ktorých sa mal personál nemocnice dopustiť.

Súdny proces trvá už viac ako rok. Znalec z Inštitútu forenzných medicínskych expertíz a dvaja prizvaní lekári, ktorí sa podieľali na vypracovaní multidiscipli­nárneho znaleckého posudku, vypovedali pred nitrianskym okresným súdom niekoľko hodín. Počúvať o mnohých pochybeniach bolo pre Sebinkových rodičov veľmi náročné. Dominika a Anton si po synčekovej smrti zmenili priezvisko.

Mama sa pýta: Prečo ja?

„Je pre mňa strašné počúvať celý deň o tom, ako moje dieťa prichádzalo o život. Za celé tie roky sa mi chce zomrieť po tom, akú zdravotnú starostlivosť poskytli môjmu dieťaťu,“ reagovala priamo na pojednávaní chlapčekova mama.

Jeden z lekárov podľa nej na súde spomenul, že počas svojej lekárskej praxe mal k dispozícii údaje asi o vyše 600 pacientoch s diabetickou ketoacidózou, ktorí boli liečení v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Len štyria mali edém – opuch mozgu – a ani jedno dieťa nezomrelo. „Pýtam sa, prečo môj Sebi. Prečo ja som tá matka, ktorá toto musela prežiť. Som presvedčená o tom, že moje dieťa by nezomrelo, keby sa oň staral iný personál,“ dodala.

Diabetická ketoacidóza je vážnou komplikáciou cukrovky u detí a mladistvých. Ide o stav nedostatku inzulínu v tele, ktorý vedie k hlbokému rozvratu vnútorného prostredia, poruche látkovej premeny cukrov, tukov, bielkovín, solí, vody a acidobázickej rovnováhy. Pri ketoacidóze môže vzniknúť opuch mozgu, ktorý bol príčinou Sebinkovej smrti.

Zle určená diagnóza?

Odborníci z oblasti súdneho lekárstva, detskej intenzívnej medicíny, pediatrickej endokrinológie a diabetológie či pediatrie v znaleckom posudku objasňujú, čo sa dialo počas Sebinkovej niekoľkohodinovej hospitalizácie. Do nitrianskej nemocnice ho prijali s podozrením na cukrovku.

Poukázali aj na viaceré nedostatky. Personál na detskej JIS vôbec nepočítal s diagnózou opuchu mozgu, aj preto nerozpoznal príznaky opuchu mozgu. Liečbu nastavil už v úvode nesprávne a dieťa nebolo pod neustálym dohľadom.

„Podľa znaleckého ústavu boli na ošetrovateľskej i lekárskej úrovni použité postupy non lege artis. To znamená, že v tom čase boli v rozpore s existujúcimi poznatkami medicínskej vedy. Starostlivosť nebola poskytnutá správne, bola zanedbaná,“ povedal Anton Staněk, právny zástupca Sebinkovcov.

Zdôraznil, že podľa záverov posudku boli pri liečbe vykonané také úkony, ktoré mohli zvyšovať riziko opuchu mozgu. „Na druhej strane lekári vôbec nepracovali s možnou komplikáciou opuchu mozgu,“ dodal Staněk. V dokumente sa tiež uvádza, že Sebinko mal rozpoznateľné príznaky, ktoré sa dali pripísať opuchu mozgu. Diagnózu tak mohli v nemocnici včas rozpoznať a dieťa vhodne liečiť. To sa však nestalo. Pitva potvrdila, že príčinou chlapčekovej smrti bol opuch mozgu, ktorý spôsobil zástavu dýchania a srdcovej činnosti.

Na smrť prišli náhodou

Znalecký ústav podľa Staněka popísal okruhy jednotlivých pochybení. „Možno ich časovať do úvodu nastavenia liečby. V posudku poukazuje na nesprávne načasovanie podania prvej dávky inzulínu a zároveň na nesprávne nastavenie zloženia, množstva a rýchlosti inzulínovej liečby, ktoré sa mohli podieľať na rozvoji opuchu mozgu. Výrazné nedostatky konštatoval aj pri monitorovaní pacienta,“ vymenoval advokát.

Ignorovanie komplikácie opuchu mozgu vyústilo do ďalšieho vážneho nedostatku, keď chlapčeka bez dychu a bijúceho srdca našli náhodne. Lekár z resuscitačného tímu na jednom z prechádzajúcich pojednávaní potvrdil, že prístroje zaznamenali zástavu dýchania a akcie srdca asi hodinu pred ich príchodom.

„Toto sa udialo na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorá je z povahy veci určená na intenzívne monitorovanie a sledovanie pacienta,“ podčiarkol Staněk. Sebinkova mama doplnila, že liečbu prirovnal jeden z lekárov k zle zapnutej košeli. „Aj na lekárskej fakulte učia, že keď sa prvý gombík zapne zle, tak je zle všetko a takto to išlo pri Sebinkovi,“ dodala.

Obžalované lekárky Silvia L. a Silvia M. mali k posudku viaceré výhrady a s niektorými závermi odborníkov nesúhlasili. Dve obžalované zdravotné sestry Ingrid S. a Marianna H. sa pojednávania nezúčastnili a dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Štvorica čelí obžalobe z prečinu usmrtenia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Okresný súd v Nitre #Sebinkovci